Vláčný mazanec s tajnou ingrediencí

17. 04. 2019


Mazanec má být tradiční a poctivý. Má ale také být vláčný. K tomu pomůže jedna tajná ingredience. Vyzkoušejte upéct mazanec podle našeho receptu. :)

Porce: 1 mazanec

Příprava: 1 hod + 1 hod 20 min na vykynutí

Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 320 g hladké špaldové mouky
  • 30 g kokosové mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • 150 ml mléka nebo sójového mléka
  • 80 g třtinového cukru rozmixovaného na cukr moučka
  • 85 g rozpuštěného másla
  • 60 g rozinek naložených přes noc v rumu + 1 lžíce rumu
  • 50 g plátkových mandlí
  • 3 žloutky do těsta
  • 1 bílek na potření

Postup

  1. Nejprve si připravte kvásek – do misky nalijte 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobte čerstvé droždí. Zamíchejte a nechte na teplém místě zhruba 20 min vykynout.
  2. Když je kvásek hotový, připravte si mísu – nasypte do ní mouky, přidejte špetku soli a třtinový cukr moučka. Promíchejte a poté přidejte rozinky se lžící rumu a polovinu mandlí. Na závěr přidejte žloutky a rozpuštěné máslo. Vypracujte kompaktní těsto, důkladně prohněťte a poté nechte hodinu kynout na teplém místě.
  3. Po vykynutí těsto jen lehce propracujte a vytvarujte z něj mazanec. Potřete rozšlehaným bílkem a posypte zbylými plátky mandlí.
  4. Mazanec pečte na plechu, vyloženém pečícím papírem zhruba 35 minut na 180 °C. V průběhu raději kontrolujte špejlí a jednou plech otočte. Případně ho na polovinu doby pečení přikryjte alobalem.
  5. Když je mazanec hotový, nechte ho odpočinout na mřížce a poté podávejte.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket