Porce: 1 mazanec
Příprava: 1 hod + 1 hod 20 min na vykynutí
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 320 g hladké špaldové mouky
- 30 g kokosové mouky
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- 150 ml mléka nebo sójového mléka
- 80 g třtinového cukru rozmixovaného na cukr moučka
- 85 g rozpuštěného másla
- 60 g rozinek naložených přes noc v rumu + 1 lžíce rumu
- 50 g plátkových mandlí
- 3 žloutky do těsta
- 1 bílek na potření
Postup
- Nejprve si připravte kvásek – do misky nalijte 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobte čerstvé droždí. Zamíchejte a nechte na teplém místě zhruba 20 min vykynout.
- Když je kvásek hotový, připravte si mísu – nasypte do ní mouky, přidejte špetku soli a třtinový cukr moučka. Promíchejte a poté přidejte rozinky se lžící rumu a polovinu mandlí. Na závěr přidejte žloutky a rozpuštěné máslo. Vypracujte kompaktní těsto, důkladně prohněťte a poté nechte hodinu kynout na teplém místě.
- Po vykynutí těsto jen lehce propracujte a vytvarujte z něj mazanec. Potřete rozšlehaným bílkem a posypte zbylými plátky mandlí.
- Mazanec pečte na plechu, vyloženém pečícím papírem zhruba 35 minut na 180 °C. V průběhu raději kontrolujte špejlí a jednou plech otočte. Případně ho na polovinu doby pečení přikryjte alobalem.
- Když je mazanec hotový, nechte ho odpočinout na mřížce a poté podávejte.