Vaříme a pečeme zdravěji - inspirace na celý prosinec

30. 11. 2016


Celou první polovinu prosince vás budeme inspirovat ke zdravější přípravě vánočně a novoročně naladěných pokrmů. Začínáme již dnes večer prvním receptem.

Já sama během listopadu ještě zachovávám chladnou hlavu co se Vánoc a vánočního pečení týče. Začátkem prosince, s příchodem Mikuláše, se již ale pěkně vše roztáčí na plné obrátky. Věřím, že štěstí a adventní pohoda je přána hlavně připraveným a klidným ženám :). Za žádnou cenu bychom se neměly snažit chovat jako superženy, které vše zvládnou bez pomoci a v rekordním čase, ale přijmout i pomoc - kamarádek, dětí, či rodiny.

První polovinu prosince vám tedy budu prostřednictvím Jóga DNES pravidelně přinášet v podvečerních hodinách inspiraci v podobě receptů na zajímavé cukroví, vánoční pochutiny či silvestrovské chuťovky.

Nezapomene ani na připomenutí receptů z loňských let, které neztrácení na zajímavosti.

Přeji vám příjemný start do adventního období a hlavně ....žádný stres!

A jelikož by každá hospodyňka měla vědět, co se jí děje pod rukama...začínáme malou zajímavostí.

 

Jak funguje kypřící prášek?

Klasický kypřící prášek, který je k dostání v obchodech je nejčastěji složený z několika látek:

1) difosforečnan sodný - tzv. kyselá sůl, jedna ze dvou složek reakce

2) hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda) - zdroj oxidu uhličitého, díky kterému kypření proběhne

3) kukuřičný škrob - přidává se do směsi jako pohlcovač vlhkosti, jeho funkcí je zabránit předčasné reakci obou uvedených látek ve směsi

Samotná reakce pak probíhá tak, že vlhkost (voda, tj. jeho zapracování do těsta) aktivuje acidobazickou reakci mezi difosforečnanem sodným a jedlou sodou. Ta lze vyjádřit jako:

NaHCO3       +      H+         →       Na+   +  CO2  +    H2O

(jedlá soda)     "kyselost"                    oxid uhličitý

Uvolňující se oxid uhličitý v podobě bublinek pak způsobuje kypření těsta, jeho nadýchanou strukturu a lehčí konzistenci. Ostatně samotnou reakci můžete ve zrychlené podobě zpozorovat když samotný kypřící prášek nasypete do skleničky a přilijete k němu trochu vody.

Kypřící prášek se v podstatě užívá jako náhrada pekařských kvasnic, když je jejich vůně a charakteristická chuť nežádoucí. Jde v podstatě o náhradu přirozeného biochemického procesu tím chemickým :)

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket