Strava podle jógy

08. 07. 2015


Nejzákladnější potravou, tou, která by se dala označit jako sattvická strava je: lehká, jasná, čistá, vyrovnaná.

U člověka, který se zabývá jógovou stravou, bude převažovat v jídelníčku rostlinný původ potravin. To ale neznamená, že člověk cvičící jógu, musí být bezpodmínečně vegetariánem. Myslím, že je vhodné nalézt míru ve způsobu stravování, který nás nezatěžuje a neubližuje našemu tělu. Naučit se vnímat potraviny, které povzbudí a naopak utlumí, je harmonickou cestou zdravého stravování. Pokud se vám stává, že po jídle chcete spát, je to známka toho, že buď jídla bylo moc, nebo byla jeho skladba méně vhodná. Vhodně zvolené jídlo by mělo energii doplňovat. Pokud například člověk chce organismus povzbudit, nemusí sahat k energetickým nápojům, a stačí vhodným způsobem využít při přípravě jídel koření (pepř, zázvor, chilli), které podporují látkovou výměnu. Jeho přidáním do pokrmů se člověk potí a zvyšuje tělesné teplo, které například po ránu v organismu chybí. Vnitřní trávicí oheň „ágní“ je po noci v útlumu a je vhodné ho povzbudit.

Nejzákladnější potravou, tou, která by se dala označit jako sattvická strava (lehká, jasná, čistá, vyrovnaná), jsou obilniny: rýže, ječmen, proso, kukuřice, quinoa, pšenice. Další složkou jsou luštěniny, jako ořechy, výhonky, mandle a samozřejmě dostatek zeleniny a ovoce, v přijatelné míře mléčné výrobky z kravského mléka a všech dalších. Podstatnou součástí stravy by měly být nerafinované cukry (celozrnné pečivo, luštěniny, obilniny, ovoce) a nesaturované tuky v podobě rostlinných olejů. 

Doporučení, jak nezatíženě a kvalitně jíst

Dle sezóny konzumujte zeleninu a ovoce především v čerstvém stavu. Zelenina musí být doplněna olivovým, nebo jiným rostlinným olejem, protože některé vitamíny se uvolňují pouze v přítomnosti oleje. Vhodný bude olivový nebo řepkový olej, kde naleznete nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA, tedy omega 3, ty jsou v poměru přijímání kvalitních olejů na konci řetězce a měly by být na prvním místě. Snižují špatný cholesterol, zvyšují dobrý, působí pozitivně na srdce a mnohé další procesy v organismu. Najdete je v tučných mořských rybách, jejichž dávka by měla být týdně cca 180 g. Jak jste na tom s jejich konzumací? Pokud je nejíte, jako nutný doplněk stravy bych doporučil právě rybí tuk – v kapslích. Některá čerstvá zelenina (mrkev, papriky) nafukuje a tak je stravitelnější po úpravě tepelné. Budete-li konzumovat červená rajčata, které obsahují likopén, důležitý vitamín pro prevenci rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy, je třeba nechat rajčata projít varem. V tu chvíli uvolní tolik vítaný vitamín, který dále ve větší míře najdete ještě v růžovém grapefruitu a vodním melounu. Z rostlinných látek jsou velice prospěšné flavonoidy, které působí jako přirozený antioxidant. Najdete je v ovoci a zelenině, jako cibule, jablka, lesní plody, citrusy, v nápojích: zelený čaj, červené víno a také v kakau. Tyto přírodní antioxidanty pomáhají snižovat krevní tlak, zmírňují záněty v organismu, tlumí růst rakovinových buněk. Z přírody využijte nabídku škály barev a mějte pestrobarevný talíř. Ovoce zkuste neloupat. Slupku kvalitně omyjte a konzumujte ji (dostatek vlákniny a vitamínů). Aby vaše tělo mělo dostatek vitamínu D, kterého je v západní civilizaci nedostatek, je třeba se nestranit slunci. Alespoň 10-15 minut pravidelně na slunci dokáže pomoci při metabolismu tohoto vitamínu důležitého pro kosti, stejně jako je vápník.

Z 60 procent by strava měla být tepelně upravená. Tepelná úprava pomáhá trávení a při konzumaci celozrnných obilnin a zrnin je podmínkou správného vstřebávání. Po tepelné úpravě už jídlo nepřevařujte, protože tím dochází k ztrátě základních živin. Pokud vaříte zeleninu, použijte vodu na zeleninový vývar.

Zkuste proměnit vaši stravu ve zvýrazněném poměru příjmu tuků rostlinného 70 % k 30 % živočišného tuku (červené maso, kravské mléčné výrobky). Vyhněte se konzumaci přepálených tuků (rostlinné oleje procházející teplotou vyšší jak 190 oC, nejsou-li určené pro tuto přípravu). Pro tepelnou úpravu volte oleje k tomu určené, nebo přepuštěné máslo ghí. Používá se i klasické sádlo. Klasické přepuštěné máslo ghí, které je lehce stravitelným tukem s vysokým obsahem bílkovin při zahřívání neztratí živiny. Máslo ghí promazává klouby a očišťuje je. Je balzámem pro léčení jater, žlučníku a slinivky, váže toxiny. Ájurvéda považuje ghí za nejdůležitější prostředek proti procesu stárnutí. Zlepšuje funkci mozku, obaluje pozitivně nervy, má blahodárný vliv na paměť a v neposlední řadě pomáhá rozpoutat trávící oheň.

Snídani konzumujte teplou. Ájurvéda říká, že trávicí oheň má nejvyšší výkon v poledne, proto by vaše hlavní jídlo mělo být nejsilnější v poledne. Večer trávicí oheň uhasíná a tak jezte lehká jídla. Pokud jste člověk podléhající stresu, je pro vás vhodná tepelná úprava zeleniny. Můžete hůře trávit ovoce, saláty a syrovou stravu. Váš „dynamismus“, stres vyčerpává energii a tak nezbývá energie na trávení. Žaludek nezvládá. Pokud jste ve stresu, pomůže vám vařená strava, polévky, dušená zelenina. Ostré pokrmy, pečená a smažená jídla také nejsou vhodná, protože trávení takto připravených pokrmů trvá hodně dlouho.

Začněte den vlažnou/horkou vodou s citrónovou šťávou s trochou medu. To pročistí, zahřeje žaludek a odlehčí. Nesnídejte studenou stravu, ale naopak vše prohřáté. Večer se nic nestane, když nebudete jíst, protože trávící oheň už téměř zhasl.

Silně kořeněné luštěninové pokrmy, obilniny (kus-kus, špalda, quinoa, rýže a brambory) jsou vhodné pro lidi, kteří jsou od přirození klidní a celý den sedí v kanceláři.  Zázvor, hořčice, pepř, chilli, muškátový oříšek a nebo wasabi je prohřeje a popostrčí stejně jako byliny koriandr, petržel, máta, řeřicha, pampeliška a rukola. To vše prohřívá. K zelenině syrové, nebo dušené přidávejte nenasycené oleje a také 2-3 lžíce másla ghí, které promaže a ozdraví organismus. Konzumujte celozrnné produkty. Pokud máte večer hlad, dejte si teplou zázvorovou vodu s medem.

Při výběru mléka, dejte přednost sojovému, rýžovému, mandlovému, kozímu. Klasické kravské mléko hodně zahleňuje dýchací cesty, střeva a dutiny. Zakysané mléčné produkty jsou vhodnou alternativou.

Sledujte etikety potravin, a pokud objevíte přidávaný cukr (bílý rafinovaný), vraťte potravinu zpět do regálu. Potřebujete přidávat cukr? Pozor! Je všude! Chcete-li něco osladit, použijte přirozených sladidel.

Konzumujte netrvanlivé potraviny a jednoduché. Hledejte potraviny, do kterých nebylo nic přidáváno; ani vitaminy, minerály anebo antioxidanty. Pokud bude vaše strava vyvážená, všechny tyto potřebné elementy můžete přijmout ve stravě.

Jezte pravidelně z pocitu hladu a zhruba 3x denně! Přidané svačiny mohou kvalitně doplnit energii. Jídlo dobře rozmělněte v ústech. Polykání by mělo být jemné a plynulé, protože potrava byla dobře zpracovaná v ústech. Dopřejte oddechu tělu jedním rýžovým dnem v týdnu. Pijte bylinné čaje a zeleninové vývary.

Než dojde ke srovnání stravovacích návyků, nebo zlepšení trávení po době nezřízeného stravování, můžete využít starou jógovou tradici. Pro lepší trávení si po jídle lehněte na levý bok. Žaludeční trávicí šťávy se dostanou až na vrch žaludku.

Cvičení, zázrak pro cítění vhodného jídla.

Cvičení pozic přispívá k tomu, že tělo reaguje citlivěji na to, čím se živíte. Při pravidelném cvičení budete cítit, které jídla tělo chce, k čemu je přitahováno, a která naopak nechce.

 

  • autor: Václav Krejčík
  • zdroj: A. Lysebeth, Omládněte jógou za 2krát 7 dnů
  • zdroj fotky: Samphotostock.cz 

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket