Hubnutí bez jo-jo efektu

14. 01. 2014


Nahoru a dolů se pohybující váha je problém mnohých, kdo touží mít postavu snů. Jak přistupovat k hubnutí, aby bylo zdravé?

Zvolený způsob hubnutí je zdravý tehdy, nedojde-li k radikálnímu omezení příjmu energie a výsledná váha po návratu k běžným stravovacím návykům nenese následky nesprávného hubnutí, tedy obávaný jo-jo efekt.

Jo-jo efekt je odpovědí na nevhodně zvolený způsob úpravy váhy. Je to stav organismu po prodělané striktní redukční dietě. Došlo k radikálnímu omezení energie a současně snížení bazálního metabolismu. Dřívější doby hladomorů měly podobný průběh. Tělo omezilo z důvodu nedostatku potravin klidový (bazální) metabolismus. Jedná se chování těla v klidu a zajištění zdrojů energie pro jeho základní funkce v klidovém režimu. Začalo šetřit, aby co nejdéle přežilo. Tímto omezením dojde ke zpomalení metabolismu. Následně, když se člověk, který podstoupil nevhodnou a rychlou dietu s výrazným úbytkem na váze, nají, tělo pookřeje a začně i z malých porcí uchovávat energii na horší časy. A samozřejmě začne přibírat kilogramy. Aby k tomuto nedocházelo, je třeba pod odborným dohledem řešit redukci váhy pomalým úbytkem na váze (cca 4 kg měsíc), sportovat (svaly spalují přebytek energie i v klidu), pravidelně jíst (i 6 krát za den v menších porcích, čímž zachováváte přisun energie pro organismus a ten nemá potřebu schraňovat na horší časy - uvolní se a hubne), jíst dostatek zeleniny, pít hodně vody a pracovat na postupné přeměně stravovacích návyků.

 

Když budete málo jíst:

  • Zpomalíte metabolismu
  • Budete mít hlad a propukne nervozita
  • Ovládne vás únava
  • Svalová hmota bude mizet
  • Jo-jo efekt pravděpodobně přijde

 

Strava musí být vyvážená, pravidelná, plnohodnotná, abyste zajistili správnou funkci metabolismu. Když vhodně zvolenou stravu propojíte s adekvátní pohybovou aktivitou (aerobni, posilující a protahujíci komplexní pohyb) nastolíte vhodné podmínky pro zdravé hubnutí bez rizik pro zdraví. I dlouhé pauzy mezi jídly vás rychle dovedou k ledničce, kterou vybílíte a současne nutíte tělo, aby šetřilo a tak - zpomalíte opět metabolismus.

 

Při sestavování stravovacího programu se zaměřte i na glykemický index potravin, abyste eliminovali potraviny s GI nad 55. Při hubnutí je energie jednotlivých jídel rozložena: snídaně cca 25% denního příjmu a její složení by mělo obsahovat dostatek komplexních sacharidů. Dopolední svačina i odpolední by mohly obsahovat každá cca 10% enerige denního příjmu. Oběd 35-40% a měl by být složený ze sacharidů i bílkovin zhruba ve stejné míře. Večeře 20-25% energie s minimálním zastoupením sacharidů a tedy s převahou bílkovin, jako např: maso, ryby, luštěniny, mléčné zakysané výrobky, sýry. Zelenina by měla být součástí oběda i večeře. Pokud chcete hubnout, podíl bílkovin by se z běžných 15-25% měl zvýšit na 25-30% oproti tukům. Bílkoviny mají vyšší sytost, jsou zdrojem pro regeneraci a také se hůře metabolizují, což znamená, že tělo vydá více energie na jejich zpracování.

 

Václav Krejčík

výživový poradce a life kouč Energy Clinic

www.energyclinic.cz


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket