Domácí bezinkový sirup

07. 06. 2017


Ty nejzdravější věci jsou často ty nejobyčejnější  – to jistě věděly už naše babičky, po kterých dědíme spoustu skvělých receptů. Stačí vyrazit na procházku za město či na chalupě po lesní cestě a narazíte na tolik přírodních pokladů! Třeba na květy bezu černého...

Domácí bezinkový sirup či nasušené květy bezinek v podstatě skoro nic nestojí a přitom mají tak příznivé účinky na náš organismus.

Čaj z usušených květů se pije při horečce, nachlazení a při chorobách dýchacích cest. Čaj můžete pít i při rýmě a kašli - vše krásně uvolní. Květ bezu obsahuje mimo jiné rutin (stejně jako např. pohanka) a vitamín C - tato kombinace pomáhá zpevňovat cévní stěny, proto jej užívejte při nemocech cév nebo křečových žil.

Sirup z bezinek se zase hodí jen tak na lžičku jako přírodní medicína a na dráždivý kašel, či pro pozitivnější účely - do letních limonád a osvěžujících pití. Proč kupovat umělé slazené limonády, když si můžete bezinkový BIO sirup udělat doma sami, že? Jen si dejte pozor na místo, kde květy sbíráte - není dobré, aby to bylo u prašných cest a blízko silnic (... a pozor na mšice) :)

 

Porce: cca 1 400 ml sirupu (2 x 0,75 dcl láhve)

Příprava: 20 min + louhování přes noc

 

Ingredience

  • 15 ks bezinkových květů
  • 1 litr převařené vody
  • 800 g hnědého třtinového cukru
  • 1 lžíce kyseliny citrónové (cca 12 g) a nebo šťáva z jednoho BIO citronu

 

Postup

  1. Bezinkové květy lehce po jednom opláchněte pod tekoucí vlažnou vodou a vložte do čistého hrnce. Zalijte litrem vlažné, převařené vody. Nechte přikryté papírovou utěrkou přes noc (stačí zhruba 16 hodin).
  2. Druhý den výluh přeceďte přes čistý látkový kapesník do jiného, čistého hrnce. Přisypte kys. citrónovou nebo šťávu z jednoho zralého citrónu a přidejte cukr. Hrnec můžete mírně zahřát na plotně a pomoci tak cukru se rozpustit, nezapomeňte však důkladně míchat.
  3. Když je směs kompaktní a všechen cukr rozpuštěný, vlijte sirup do připravených čistých a hlavně suchých lahví. Je dobré alespoň zátku vypláchnout trochou tvrdého alkoholu (kvůli bakteriím) - po celou dobu také dbejte na čistotu nádobí i rukou. Skladujte na chladnějším místě nebo v lednici. Kvůli rozmnožení bakterii doporučuji spotřebovat během následujících měsíců a zbytečně dlouho neskladovat.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket