BIO! Móda či zdravý životní styl?

11. 07. 2010


Bio, bio…… není toho už moc? Nedávno v jednom obchodním řetězci, kam už se bio produkty také dostaly, se zastavily dvě dámy při těle a jedna vykřikla: ,,Co to zase je?“ Kde jsou ty normální věci? ...

Bio, bio…… není toho už moc? Nedávno v jednom obchodním řetězci, kam už se bio produkty také dostaly, se zastavily dvě dámy při těle a jedna vykřikla: ,,Co to zase je?“ Kde jsou ty normální věci? Lidé zkrátka mají z BIO značky trochu strach a děsí se, že budou muset jíst něco nedobrého. Označení BIO přináší stále mírné rozpaky. Z toho plyne, že se o BIO produktech píše stále málo. BIO může být ale i bůček, uherák, nebo chipsy. To znamená, že v BIO kvalitě můžeme zakoupit většinu pochoutek. Proto nemůžeme říct úplně o všech, co jedí bio, že jedí zdravě. Ale určitý pokrok tu je. Každý, kdo jí bio, se snaží jíst kvalitně.

Ať už biopotraviny nakupujete s ohledem na vaše zdraví, s ohledem k přírodě či kvůli podpoře malým zemědělcům, děláte dobře. Sledujte, co dělají kvalitní potraviny s vaším organismem, a sami poznáte, po čem se budete cítit dobře. Je snadnější jíst rychlá jídla ze sáčků, jídlo s fastfoodů a pak si stěžovat na bolest žaludku a únavu, než problém vyřešit jednou pro vždy změnou jídelníčku. Zájem o bio potraviny může být tím prvním krokem. Stalo se módou sledovat energetickou hodnotu potravin, jen ať nesníte trochu více kj. Zkuste raději pozorně pročíst podrobné složení výrobku.

Myslíte, že výrobek, který obsahuje celý seznam přídatných látek je pro tělo přínosem? Chemické látky aditiva, které můžou obsahovat, mezi něž patří barviva, konzervanty, stabilizátory, umožní, že daná potraviny dlouho vydrží a chutná třeba po jahodách a vanilce, aniž by se s jahodou, či pravou vanilkou vůbec setkala. Co je pro nás lepší uměle vyrobená jahoda nebo jahoda čerstvá? Snažte se proto pozorně číst etikety na výrobku a dejte přednost výrobkům, ve kterých je co nejméně přídatných látek. A právě i tím se liší bio potraviny od konvečních potravin. Při zpracování bio potravin je zakázáno používat určitá aditiva, která mění přirozené vlastnosti potravin a můžou mít nežádoucí účinky na zdraví např. umělá sladidla, chemická barviva, umělá ochucovadla …

Proč taky vzít potravinám jejich přirozenou chuť a jejich cenné látky nahradit jinou umělou chutí a s přídavkem vitamínů? Přemýšlejte o tom, co jíte, co kupujete k jídlu a kilokalorie nechte plavat. Sledujte kvalitu potravin a užijte si jídlo.

Autor: Jana Altnerová

www.zmenazivotnihostylu.cz


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket