Arganový olej jako elixír mládí

12. 10. 2019


Arganový olej je považován za jeden z nejvzácnějších a nejdražších rostlinných olejů na světě a aktuálně se drží na předních příčkách popularity nejen v kosmetickém průmyslu...

Arganový olej je považován za elixír mládí a je skutečnou prevencí proti stárnutí. Rozlišujeme dva druhy podle jejich použití – kosmetický a potravinářský. Na našem trhu naleznete především arganový olej určený pro kosmetické účely. Existuje již mnoho přípravků, které arganový olej obsahují, ať už se jedná o různá omlazující séra, výživné krémy, šampóny. Nejúčinnější je však pořídit si lahvičku čistého bio arganového oleje, který pak můžete používat klidně samotný nebo si jej nakapete do svého oblíbeného krému. Postačí vám pár kapiček, proto i malá lahvička vydrží dlouho.

Odkud pochází, jak se získává, proč je tak drahý

Arganový olej se vyrábí z plodů stromu Argania Spinosa, který roste pouze v extrémních podmínkách polopouští v jihozápadní části Maroka. Strom má pichlavé větve, je vysoký 8–10 metrů a dožít se může až 200 let. Plodit začíná až po 15 letech, ale poté, naštěstí pro nás, plodí i několikrát do roka. Snahy o jeho vypěstování v jiných částech světa jsou zatím, bohužel, neúspěšné. Kdysi se tento strom vyskytoval po celé severní Africe, v současnosti roste pouze na jihozápadě Maroka mezi Atlantským oceánem a pohořími Atlas a Antiatlas. Tato oblast spadá pod ochranu UNESCA a byla prohlášena za biosférickou rezervaci.

Plody jsou velmi podobné zeleným olivám, které během dozrávání přechází do žlutavých odstínů. Samotný olej se však lisuje z pecek. Monopol na výrobu arganového oleje mají místní kmeny a berberské ženy stále dodržují tradiční postupy při jeho výrobě. Plody se ručně sklízejí, odpeckovávají a jádra lehce praží. Poté se za studena lisují v kamenných mlýncích. Vznikne tak krémová pasta, která se ručně hněte, dokud se z ní nezačne uvolňovat olej. Celý tento proces trvá 24 hodin a na jeden litr arganového oleje se spotřebuje až 30 kg plodů arganie, což odpovídá přibližně 4–5 stromům. Pro srovnání, na výrobu jednoho litru olivového oleje se spotřebuje jen 5 kg oliv. Proto také patří arganový olej mezi nejdražší na světě.

Využití – kosmetika (pleť, nehty, vlasy)

V kosmetickém průmyslu je oblíbený především pro vysoké procento účinných látek, jako jsou tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny vitamín A a E. Využívá se i při léčbě všelijakých kožních onemocněních, jako jsou ekzémy, akné, popáleniny. Díky vysokému obsahu vitamínu E a skvalenu má olej silný antioxidační účinek, chrání buňky před UV zářením, a zpomaluje tak stárnutí pokožky. Podporuje tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce, a tím nám účinně pomáhá s prevencí proti vráskám. Pleť hydratuje a vyživuje, ale zároveň snižuje tvorbu kožního mazu, což ocení hlavně lidé s mastnějším typem pleti. Dokáže rovněž zjemnit jizvy, potlačit výskyt pigmentových skvrn a zklidnit pokožku popálenou od slunce. Arganový olej je bohatý na antioxidanty, působí tudíž i jako prevence proti rakovině kůže.

Užití oleje je velmi široké. Díky svým vlastnostem poskytuje přírodní výživu také nehtům a nehtovému lůžku. Nejenže nehty omlazuje a posiluje, ale zabraňuje i jejich třepení, zaceluje zatrženou nehtovou kůžičku a zanechává kůži kolem nehtu jemnou. Prospívá vlasům. Navrací jim přirozenou vitalitu a lesk, zaceluje roztřepené konečky, vlasy hydratuje od kořínků po celé délce.

Arganový olej v kuchyni a jeho vliv na zdraví

Potravinářský olej má tmavou barvu a výraznější aroma. Tento olej se v Maroku tradičně používá při vaření pokrmů jako kuskus, ryby a omáčky. Je velmi výživný. Vyrábí se z něj například amla – pomazánka, která kromě oleje obsahuje i med a drcené pražené mandle. Natírá se podobně jako náš džem na chléb a je častou součástí marocké snídaně. Kulinářský arganový olej Maročané konzumují i v jeho čisté podobě, a to tak, že do něj namáčejí čerstvě upečený chléb.

Arganový olej má velmi dobrý vliv na lidské zdraví, stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi, výrazně snižuje hodnoty tzv. „špatného“ LDL cholesterolu a zároveň zvyšuje hodnoty „dobrého“ HDL cholesterolu. Účinně působí proti vysokému krevnímu tlaku, a tím chrání před kardiovaskulárními chorobami. Vhodný je též pro cukrovkáře, neboť dokáže snížit obsah cukru v krvi. Prokazatelně brzdí vývoj rakovinových buněk, a slouží tedy i jako prevence proti rakovinovým onemocněním.

Jak poznat kvalitu, jak si správně vybrat

Zásadní vliv na účinky arganového oleje má jeho kvalita. Podobně jako existují různě kvalitní olivové oleje, jsou i mezi těmi arganovými propastné rozdíly. Aby byl arganový olej kvalitní, musí být stejně jako ten olivový vyroben z kvalitních surovin a za správných podmínek.

A jak tedy poznat, že máte před sebou kvalitní olej? Mezi hlavní ukazatele, které bychom měli zkoumat, patří vůně, vzhled, efekt, a někdy i jeho cena.

Nejdůležitější je vůně. Oleje určené do kuchyně mají téměř vždy intenzivní vůni pražených oříšků. Vůně kosmetického arganového oleje je jemnější, ale i ta lehce připomíná oříšky. Vůně by neměla obsahovat žádný výrazný nepříjemný tón, jako je kyselý zápach nebo „kozí odér“. Pokud naopak jakákoli vůně schází, musela z něj být z nějakého důvodu uměle odstraněna, a v tom případě nepřichází olej jen o vůni, ale i o podstatnou část svých účinných látek.

Arganový olej používaný v kosmetice má žlutou až světle oranžovou „olejovou“ barvu. Oproti tomu je kulinářská varianta oleje o něco tmavší. V obou případech se může tvořit lehký sediment nebo zákal, který je zbytkem po mletých arganových mandličkách. Sediment ukazuje, že byl olej čištěn tolik, aby neobsahoval zbytky mandliček, ale zároveň ne tolik, aby čištěním ztratil na účincích. 

Při dodržení správného dávkování se kvalitní kosmetický arganový olej snadno vstřebává a nezanechává na pokožce mastný film jako jiné oleje. Pravý arganový olej je hypoalergenní a rozhodně by neměl pokožce způsobovat jakékoli podráždění. Nepotřebuje žádné konzervanty, neboť sám obsahuje vysoké procento přírodního vitamínu E, který je pro konzervaci dostačující. Neměl by být nijak parfémován, aby se dala zkontrolovat jeho kvalita. Každá látka přidaná navíc může maskovat mnohé nedostatky.

Podobně jako u jiných panenských olejů i u arganového způsobují některé složky slunečního světla rozpad mnoha účinných látek. Obalový materiál by tedy měl být zatmavený a vyrobený z nezávadného materiálu, který do oleje nebude nic uvolňovat. Ideálním obalem bude tedy tmavé sklo.

A rozhodně platí, že pravý arganový olej nemůže být levný. Je považován za jeden z nejvzácnějších a nejdražších rostlinných olejů na světě. Jak jste se již dočetli, je to dáno omezeným množstvím stromů Argania a také hodinami tvrdé ruční práce. Nejlevnější arganový olej bývá ten nejméně kvalitní, a to i v Maroku. Levné oleje se často vyrábějí chemickou extrakcí, nebo i tradiční ruční metodou, ovšem za nehygienických podmínek. Arganový olej se také, bohužel, velice často ředí levnějšími oleji. Pokud si tedy chcete z Maroka přivézt kvalitní arganový olej, raději jej vůbec nekupujte mimo oficiální ženské manufaktury.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket