Zásady racionálního stravování – IV. díl: Přirozenost stravy

16. 05. 2018


Cítíte, jak moc se změnila strava v průběhu posledních desítek let? Co dříve bylo naprosto normální, je teď považováno za „farmářské“, „bio“ a „domácí“ a tyto nálepky s sebou přináší punc exkluzivity, něčeho kvalitnějšího, a samozřejmě i dražšího.

Určitě to znáte: Jdete do obchodu pro dvě věci, které potřebujete, a odcházíte s nákupem ve dvou taškách. Toto je typický příklad toho, že jsme doslova a do písmene oběťmi konzumní společnosti. Máme mnohem více, než potřebujeme k základnímu životu, je nám neustále vnucováno, že potřebujeme vše minimálně dvakrát, a ideálně každou barvu nebo každý druh, a je nám vtíravě podsouváno, že potřebujeme vše, co má minimálně alespoň nějakou značku, o které se mluví či píše.

Nechci moralizovat, chci jen zasít semínko uvědomění. Jak se chovat uprostřed potravinářského kolotoče? Jak se chovat uprostřed tisíce druhů potravin? Jak se chovat na horské dráze marketingových strategií?

Používám základní pravidlo. Při nakupování se snažte nad potravinami zamyslet a položit si otázku „Co dobrého mému tělu přinese?“ Pokud na nic nepřijdete, nekupujte je. Neříkám, abyste se takto lehce asketicky chovali pořád, stačí v 80 % případů :). 

Snažte se zařazovat potraviny v co možná nejpřirozenějším stavu. Vybírejte si pokrmy a potraviny, které jsou co nejméně zatíženy konzervanty, dochucovadly a umělými barvivy – zkrátka aditivy. Není nutné se jim vyhýbat jako čert kříži, je ale několik nejčastějších strašáků, kterým je dobré se vyhnout úplně.

Na jaká éčka si dát zejména pozor?

  1. barviva – E110 (žluť SY), E120 (košenila), E124 (košenilová červeň), E133 (brilantní modř), E155 (hněď)

Právě výše uvedená barviva a několik dalších se podezřívají z negativního vlivu chování dětí, ze schopnosti dráždivosti a vyvolávání nežádoucích kožních reakcí. Výrobci naštěstí z části pod tlakem spotřebitelů i legislativy používání těchto barviv značně omezili, stále je ale najdeme nejčastěji v levných cukrovinkách a nejrůznějších barevných polevách.

POZOR!

Rádi si dopřáváte v letních měsících Aperol Spritz? Možná jste ani netušili, že Aperol je barven syntetickými barvivy E110 a E124, které jsou zařazeny mezi zdraví nepříznivé (konkrétně jsou hodnoceny stupněm 5 a 6 na škále od 1–6).

  1. konzervanty – E220 (oxid siřičitý), E250 (dusitan sodný)

Konzervanty patří k jedním z nejkontroverznějších látek. Na jednu stranu jsou schopny potraviny uchránit od nežádoucích bakterií a plísní, a tím tak prodloužit jejich trvanlivost a zaručit jejich zdravotní neškodnost, na druhou stranu jsou některé považovány za vyloženě zdraví škodlivé, ačkoliv to nikdy nebylo jednoznačně prokázáno. Mezi konzervanty patří oxid siřičitý E220, běžně se vyskytující v sušeném ovoci či bílém a červeném víně, jehož konzumace může u některých citlivých osob způsobit alergickou reakci. Dusitan sodný se zase nejčastěji přidává do masa a masných výrobků, kde zajišťují narůžovělou barvu a působí proti zmnožení tzv. klobásového jedu – botulotoxinu. Rozkladem dusitanů v těle vznikají nebezpečné nitrososloučeniny, které mohou mít kvůli svému vysokému reakčnímu potenciálu karcinogenní účinky. Zatím je bohužel neumíme nahradit jinými látkami, proto na tomto místě alespoň apeluji na střídmou konzumaci konzervovaných masných výrobků, které také často obsahují velké množství soli.

  1. zvýrazňovače chuti – E621 (glutamát sodný) + glutamové soli (E622–625)

Glutaman sodný se používá jako zvýrazňovač chuti, a to hlavně do instantních jídel, různých chipsů, masných výrobků apod. Typicky se používá v asijské kuchyni („syndrom čínské kuchyně“). Chuť glutamátu bývá často označována jako pátá chuť, kterou jsou naše chuťové pohárky schopny rozeznat – tzv. umami.

Jak na šetrnou přípravu pokrmů?

V kuchyni se vyhněte smažení, fritování a raději volte šetrnější způsoby upravování – vaření na páře (hlavně zelenina), restování, pečení apod. Množství kuchyňské soli na den by nemělo překročit 5 g! Polotovary, konzervy, instantní potraviny a výrobky z nich jsou plné soli a měly by být zařazovány do jídelníčku velmi omezeně.

Používejte co nejkvalitnější, základní suroviny, ze kterých vařte na úkor polotovarů a již ochucených surovin.

Sůl se snažte nahrazovat kořením a čerstvými bylinkami.

Používejte vhodné tuky, které se nepřepalují – v žádném případě nesmažte na másle.

Volte mírné tepelné úpravy a vyhýbejte se smažení a grilování – to jsou úpravy, které jsou sice velmi oblíbené, ale opravdu velmi nezdravé! Při grilování vznikají karcinogenní látky, čím větší je kontakt masa s uhlím a kouřem, tím horší – omezte konzumaci těchto potravin na minimum, a to včetně velmi oblíbeného opékání buřtů.

Jsme to, co jíme! Proto bychom měli jíst čistě :)

TIP: Trend čistého stravování „Clean food“

Zajímá vás výživa z různých úhlů pohledu? Přihlaste se na KURZ zdravé výživy!

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket