V jednoduchosti (i ve výživě...) je krása

15. 08. 2018


Za svou praxi, která zahrnuje i sestavování nejrůznějších specifických jídelníčků, jsem relativně rychle poznala, a také si ověřila, že jedním z nejdůležitějších faktorů, který by se měl prolínat všude a vším, je JEDNODUCHOST, protože v jednoduchosti je krása a rovnováha.

Na zdravé a vyvážené stravě je skvělé to, že často (podotýkám ne vždy) splňuje mnoho kritérií, které vyžadují specifické jídelníčky při nejrůznějších zdravotních obtížích či omezeních. Ať už je to pálení žáhy, cukrovka, histaminová intolerance, či redukční dieta, mnoho provázků, za které zdravá strava tahá, vedou právě k řešení těchto problémů. Pokud radím a upravuji jídelníčky, poměrně často zdůrazňuji stále ta samá kritéria, která lidem dělají problémy. V dnešní uspěchané době, která na nás klade nespočet nároků, se často naše osobnost a zdraví těla & ducha posouvá ke krajnici naší životní cesty. To, co jíme, často začínáme řešit, až když se něco stane, až když se problém projeví... místo abychom se problémům snažili předcházet. To je potřeba si uvědomit a začít jednat. Není potřeba ze dne na den svůj život otočit o 360 stupňů – méně je někdy více.

Základní kritéria zdravého stravování jsou vlastně strašně jednoduchá – jen vyžadují počáteční vůli a přesvědčení:

  1. Měli bychom se snažit orientovat na co nejméně průmyslově zpracované potraviny. Čím méně polotovarů sníme, tím méně aditiv do svého těla posíláme, a tím méně zatěžujeme své vnitřní orgány.
  2. Měli bychom omezit všechny prefabrikované sladkosti (což v praxi znamená ignorovat zhruba 2–4 regály potravin v supermarketu) a raději si vyrábět sladkosti domácí. Nejlépe uděláme, když si budeme vybírat a kombinovat potraviny s přirozeně sladkou chutí – ovoce, freshe, sušené ovoce, sladká zelenina, sirupy s vysokým podílem polysacharidů apod. Cukru není nutné se asketicky vyhýbat – vždy je na nás, abychom zvážili, jak moc jsme aktivní a s jakou mírou jsme schopni přijaté sladkosti spálit a zamezit jejich riziku účastnit se na nežádoucích procesech, jako je inzulínová rezistence aj.
  3. Dalším důležitým předpokladem pro zdravější stravování je odvyknutí si slané a obecně výrazné dochucené chuti potravin. Pokud je výrazná chuť postavena jen na koření, pak je vše v pořádku, pokud je však postavena na soli a dochucovadlech typu glutamát, tak je to špatně – nadměrné solení brání vnímat základní chutě potravin v jejich přirozeném stavu – a jde bohužel proti prvnímu bodu.
  4. Dalším úskalím je jedení více, než si naše tělo žádá. Zde je důležité podotknout, že za ignoraci signálů pocitu sytosti či jednoduchého pocitu „jsem sytý, nepotřebuji jíst“ často svým způsobem nemůžeme. Přejídání vlastních hormonálních a nervových signálů, které říkají včas dost, je jedním z principů obezity a je potřeba tyto signály opět očistit a nechat je se ozývat tak, jak jsou naprogramovány. Jak toho docílit? Střídmostí v jídle.
  5. V neposlední řadě, i když to je bod, kde se mnoho odborníků rozchází, je důležité jíst pravidelně. Dle mého názoru je optimální jíst 4–5x denně v závislosti na pohybovém režimu či individuálních potřebách. Pravidelnost v jídle funguje jako prevence výkyvu energie a nálady, přílišného kolísání inzulínu a také jako prevence chutí na sladké. Zejména je to pilíř, na kterém je postavena zdravá redukce.
  6. Závěrečné kritérium jde ruku v ruce s nadpisem – nehledejte ve výživě vědu, není nutné počítat kalorie, „makra“, podléhat trendům a reklamám, snažit se do jídelníčku natlačit všechny potraviny světa... výživu berte s nadhledem a hlavně – se zdravým selským rozumem :).

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket