Zdravá strava 12. 01. 2022 PDF Tisk

Tajemství vaření luštěnin

Hodně lidí se luštěninám v dnešní době zcela vyhýbá. Není to ale škoda?

Tajemství vaření luštěnin

Je to většinou proto, že je nezvládnou strávit a mívají po nich „větry“. Samozřejmě se najde pár jedinců s natolik silným zažíváním, že jim luštěniny nedělají sebemenší problém, ale takových lidí je podle mých zkušeností velmi málo. Proto mám pro vás návod, jak si můžete luštěniny dopřávat bez doprovodných potíží a získat tak cenné látky pro svůj organismus. 

6 důvodů, proč jíst luštěniny:

  • Zasytí na dlouhou dobu.
  • Jsou levné.
  • Dodají vám pocit, že jste se dobře najedli.
  • Jsou cenným zdrojem důležitých živin.
  • Podle ájurvédy mohou plně nahradit maso.
  • Mají detoxikační účinky.

Jak je připravit
Pro stoprocentní výsledek je třeba dodržet všechny kroky v následujícím návodu. Pokud se občas stane, že některé z nich opomenete, samozřejmě to hned neznamená, že budete nafouklí jako balon. Nicméně se vyplatí se podle pravidel řídit.

Jako příklad nám poslouží cizrna, která je na trávení hodně náročná. Také si z ní připravíme hummus.

U jiných luštěnin bude postup stejný, pouze doba vaření se může lišit (jedlou sodu používáme výhradně u cizrny).

  1. Namočit minimálně den předem

Šálek cizrny si den předem ráno (vařit budeme následující den odpoledne/večer) dobře propláchneme a namočíme do vlažné vody spolu se lžičkou jedlé sody.

  1. Pořídit si tlakový hrnec

Pokud chcete vařit luštěniny, bez tlakového hrnce je neuvaříte perfektně. Podívejte se u babičky, jestli ho nemá, dříve se často používal.

Tlakový hrnec postavíme na plotýnku a zapneme na střední stupeň. Namočenou cizrnu slijeme a propláchneme.

  1. Použít při vaření olej a koření

Koření usnadní stravitelnost, například mletý kmín římský, čerstvý zázvor, kurkuma, mletý koriandr, asafoetida, fenykl, kardamom, kari listy, pepř apod. Vybírejte podle chuti a ročního období.

Do hrnce nalejeme trochu slunečnicového oleje (ještě vhodnější je ghí) a přidáme koření.

Necháme lehce rozvonět a přidáme slitou cizrnu. Promícháme tak, aby se cizrna ve směsi koření a oleje důkladně obalila.

Nakonec zalejeme dostatečným množstvím vody, cizrna moc vody nenasákne, takže bude stačit dvojnásobné množství, tedy přibližně 2 šálky nebo o trošku víc.

Sporák nastavíme na maximum a přivedeme cizrnu k varu.

Potom přiklopíme hrnec tlakovým víkem a okamžitě teplotu snížíme na střední/nižší stupeň.

  1. Vařit dostatečně dlouho, do změknutí

U luštěnin rozhodně neplatí vařit „al dente“. Musejí být úplně měkké. Když vytáhnete jednu kuličku cizrny z hrnce, měli byste ji velmi snadno rozmáčknout mezi palcem a ukazováčkem. Pokud se tak nestane, vařte ji déle.

Cizrnu vaříme asi 30 minut. Stačí si nastavit budík, s tlakovým hrncem se nemusíte o nic starat. Po uplynutí 30 minut sporák vypněte a nechte cizrnu odpočinout cca 10 minut. Většina páry by měla být pryč, ale raději před odklopením tlakového víka ještě vařečkou z dostatečné vzdálenosti stiskněte parní ventil. Pokud už žádná pára neodchází, můžete víko odstranit. Pokud pára ještě odchází, nechte ventil zmáčknutý, dokud všechna neodejde. Pak víko odklopte.

  1. Luštěniny jíst vždy čerstvé a teplé

Bohužel u luštěnin musíte dodržet i toto, aby byla konzumace zcela bez následných nepříjemností. Druhý den už je tento účinek nižší a mohli byste pociťovat plynatost.

Z cizrny připravíme hummus podle receptu ještě za tepla a ještě za tepla podáváme.

  1. Povzbudit zažívání před jídlem

U konzumace luštěnin musíme být opatrní. Výborný trik je asi patnáct minut před luštěninovým jídlem povzbudit zažívání předkrmem z čerstvého zázvoru.

Nakrájejte jeden tenký plátek zázvoru na malinké kostičky (nestrouhat), zakápněte limetovou šťávou a mírně posolte. Důkladně rozžvýkejte.

  1. Jíst správně

Během jídla, těsně před ním ani po něm nic nepijte, zbytečně byste naředili žaludeční šťávy, které jsou k trávení luštěnin zapotřebí.

Rozhodně se nepřejezte, i tím byste mohli potíže vyvolat.

  1. Začít pomalu

Pokud jste se luštěninám až do teď vyhýbali, musí si na ně tělo pomalu zvykat. Začněte s těmi nejsnadněji stravitelnými – doporučuji loupané fazole mungo (nazývané mung dal) nebo červenou čočku, ale ta není vhodná ke každodenní konzumaci. Mung dal můžete naopak klidně jíst denně.

Nejprve si připravujte menší porce, postupně je zvětšujte.

Hummus, který nenadýmá (podávejte čerstvý a ještě teplý): 

Budeme potřebovat:

  • cizrnu uvařenou podle návodu výše
  • citronovou šťávu podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 1–2 lžíce olivového oleje (ještě vhodnější je rozpuštěné ghí)
  • trošku mletého římského kmínu
  • asi 1 lžíci tahini pasty
  • sůl, čerstvě namletý pepř

Postup přípravy:

  1. Uvařenou cizrnu slijeme, ale vodu z vaření si ponecháme, kdybychom ji potřebovali na ředění hummusu.
  2. Cizrnu rozmixujeme.
  3. Přidáme všechny ingredience a mixujeme dohladka.
  4. Hummus okusíme a případně dochutíme.
  5. Konzumujeme ho pouze čerstvý a ještě teplý.

Objednat předplatné