úterý 25. 3. 2025
Olivový olej je jedním z nejzdravějších rostlinných olejů vůbec. Velmi rádi si ho přivážíme z dovolených na jihu Evropy. Je však důležité, aby byl pro tepelnou i studenou kuchyni použit ten správný....
Výroba a dělení olejů podle kvality
Olivový olej se vyrábí, jak všichni víme, z oliv olivovníku. Zralé olivy se sesbírají, většinou vypeckují, omyjí a následně drtí na kaši. Výsledná pasta se pak maceruje, což umožňuje lepší oddělení olejové složky od té vodné. Následně se směs centrifuguje, což zase umožňuje oddělení obou fází a čistý olivový olej je na světě. Toto je základní proces, který může doplňovat ještě několik technologických procesů či úprav a právě ony determinují to, o jaký druh se jedná.
Základní rozdělení olivových olejů:
Pozn. Obsah volných mastných kyselin je kvalitativní parametr olivového oleje. Vyjadřuje míru nežádoucí oxidaci oleje.
Závěrem
Z výše uvedeného vyplývá, že je nejlepší si do kuchyně koupit dva typy olejů - váš oblíbený, kvalitní, extra panenský olivový olej (ať už je z Řecka, Chorvatska, Itálie či jiné země...), který používejte výhradně do salátů, zálivek, pomazánek – obecně do studené kuchyně a jeden olivový olej, vhodný pro vaření, čili vysokotepelnou úpravu potravy. Jedině tak nebudete plýtvat a získáte to nejcennější, co vám olivový olej může nabídnout.