Období zimy z pohledu tradiční čínské medicíny

09. 12. 2017


Podzim se pomalu loučí a zima klepe na dveře. Se změnou ročního období je vždy vhodné sladit i svůj životní styl. V dnešní době plné moderních vymožeností přizpůsobujeme těmto změnám mnohdy jen šatník a na úpravu svého biorytmu nebo jídelníčku často nedochází.

Člověk je však nedílnou součástí přírody a jeho organismus všechny tyto změny energií stále plně vnímá. Zkusme si jich více všímat a vědomě se naladit na chladné dny. Není potřeba hledat v tom záludnosti, stačí pozorovat přírodu kolem sebe, vždyť i voda v zimě zamrzne, noci jsou dlouhé a chladné, a zvířata se uchylují k zimnímu spánku s nashromážděnou zásobou potravy. I malé změny, kterými přizpůsobíme náš životní styl a stravu ročnímu období, umožní našemu organismu přirozeně se harmonizovat.

Období zimy nás navádí k odpočinku a regeneraci. Je to čas klidu. Slunce vychází později a zapadá brzy, což člověka vybízí k delšímu spánku. O svoji jangovou energii „čchi“ bychom měli pečovat a bránit jejímu úniku vyčerpávajícími aktivitami nebo nadměrným pocením. Její dostatek nám zajistí vitalitu a start do jara v plné síle. Snažme se proto především v zimě, ne-li obecně, vyvarovat stresu, stavům přepracování nebo ponocování. Chladné dny přirozeně nabádají k vyhledávání tepla a zahřívajících potravin. Přednost dáme tepelné úpravě, jako je vaření či pečení, a omezíme ty ochlazující, kterými jsou např. syrová strava. Odmyslíme-li si pomocníky moderní doby, jako jsou chladničky nebo dostupnost čerstvých tropických plodů, získáme snadněji představu o tom, jaké potraviny v daném ročním období přirozeně preferovat a jak je zpracovávat. Příroda má vše promyšlené do posledního puntíku, a tak nám už před nástupem zimy dává plody teplé povahy, které je možné uskladnit, ať už nasušením, kompotováním, nebo uložením v chladných sklepech.

Období zimy představuje energie „velká jin“. Je spojená s elementem vody a do popředí vystupují ledviny a močový měchýř. Z pohledu čínské medicíny jsou právě ledviny nejdůležitějším orgánem těla. Jsou pramenem života, kořenem jin a jangu a sídlem životní esence, která ovlivňuje kvalitu a délku našeho života a již v průběhu let postupně vyčerpáváme. Ledviny i močový měchýř jsou citlivé na prochladnutí a je nezbytné udržovat je v teple a nezraňovat je chladem. Pozor si tedy dejme na dostatečné oblékání, především na „holá záda“ a ochlazující potraviny, jako je zmrzlina, studené nápoje, ale i příliš tropického ovoce.

A jak se zimou sladit svůj jídelníček? V tomto období se obecně prodlužuje doba tepelné úpravy. Ideální jsou vývary z kostí nebo kořenové zeleniny, které posilují jangovou čchi, a jídla vařená i pečená. Základ tvoří celozrnné obiloviny a tepelně zpracovaná zelenina. Z obilovin preferujeme pohanku, kulatou rýži a jáhly pro svůj jangový charakter. Zelenina by na našich talířích měla být denně, i když oproti létu v menším zastoupení. Převažuje zelenina kořenová, kulatá, přirozeně skladovatelná, např. dýně nebo pórek. Kvašená zelenina „pickles“ hraje důležitou roli jako zdroj enzymů a vitamínů. Kvašené zelí je výborným příkladem a zároveň je typické pro náš region. V zimě si obecně můžeme dovolit konzumovat více tuku. Příjem bílkovin je také o něco vyšší, výborné jsou fazole adzuki, které posilují ledviny. Ti, kteří se nevyhýbají živočišným produktům, mohou zvýšit jejich podíl ve skladbě bílkovin. Vhodnými zástupci jsou např. hovězí, jehněčí a drůbeží maso. V kuchyni by nemělo chybět ani koření, které receptům dodá šmrnc, podpoří stravitelnost a zároveň zahřeje. Ideálními jsou hřebíček, bobkový list, anýz, skořice apod. Ti, kdo rádi mlsají, pak můžou sáhnout po sladkých ovocných kompotech, i těch kořeněných, vhodné jsou také křížaly. I tady však platí pravidlo mlsat s mírou z důvodu většího obsahu cukru. Dobrou volbou jsou také vlašské ořechy, silně posilující právě ledviny a jang.

Zkusme se tedy inspirovat starým čínským učením a prožijme období zimy, a především Vánoc, v klidu a bez stresu. Dopřejme si odpočinku a vnímejme toto období jako čas celkové regenerace.

 

  • autor: Zuzana Košařová
  • zdroj fotky: Shutterstock.com

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket