Jarní očista z pohledu TČM

21. 03. 2018


Správná strava je jedním z nejdůležitějších aspektů udržení zdraví a pěstování života. Aby na náš organismus působila harmonicky nebo léčebně, je potřeba její charakter přizpůsobovat ročním obdobím. A jako zima je obdobím ukládání a vytváření zásob, jaro je obdobím vykládání, kdy se tělo zbavuje všech přebytků a je připraveno čerpat energii z nové úrody. Proto je tato doba nejvhodnější na celkovou očistu organismu.

S příchodem jara se příroda probouzí, energie stoupá vzhůru a vše se zelená. Podle teorie čínské medicíny je jaro symbolem zrození a váže se k prvku dřeva, jehož charakteristické vlastnosti jsou ohebnost a poddajnost. Proto i na změnu jídelníčku zareagujeme nejlépe. Tomuto období přináleží naše játra, která jsou právě na jaře nejaktivnější a nejvíc se také pročišťují. Jak jim tedy můžeme pomoct se detoxikovat a zbavit se nashromážděných škodlivin a nadbytečných kil? Nejvhodnější cestou je odlehčit svůj jídelníček a osvojit si alespoň ty nejdůležitější zásady zdravého stravování. Stravovací návyky mají na naše fyzické i psychické zdraví často větší dopad, než by někteří z nás řekli. Všichni dobře známe obecné zásady, jako je jíst vyváženě, v klidu, pravidelně a po menších porcích. Jenže ty nám mnohdy zní jako klišé, nad jejichž významem se dál nezamýšlíme. Ti odvážnější mohou zkusit i očistnou kúru v podobě krátkodobého půstu. Není náhoda, že z historického nebo náboženského hlediska bylo jaro jejich obdobím. Zde je však potřeba brát v úvahu současný zdravotní stav i konstituci jedince. Podle TČM má hladovka své klady, ale i zápory, a při nevhodném nasazení může vyčerpávat žaludek a slezinu. Pojďme si spolu tedy zopakovat ty nejdůležitější zásady stravování. Vždyť jejich dodržování má přímý vliv nejen na naši figuru a fyzické zdraví, ale i emoce a vitalitu ducha.

V první řadě bychom měli přizpůsobit stravu jarnímu období a odlehčit ji. Tradiční čínská medicína jednoznačně stojí za tím, že skutečného zdraví můžeme dosáhnout, jen když je vnitřní mikrokosmos v harmonické rovnováze s vnějším makrokosmem. Jarní období by nás mělo vybízet k odlehčení jídelníčku. Je potřeba zmenšit objem svých porcí a raději jíst častěji a v menším množství. Důležité je se nepřejídat, abychom nebránili volnému toku čchi a krve, za který zodpovídají játra. Během zimy se v těle přirozeně navyšuje zásoba tuků, s nimiž stejně tak hospodaří právě játra. Na jaře je proto vhodné snížit jejich příjem, omezit tučná jídla, používání oleje a smažení. S tím nám můžou pomoct i bílé ředkve a ředkvičky, které podle čínské medicíny podporují trávení tuků. Ubrat bychom měli také podíl živočišných produktů, tedy masa, uzenin i mléčných výrobků, a jejich podíl na talíři vyvážit navýšením luštěnin. Prospěšné jsou např. fazolky mungo. V neposlední řadě omezme i konzumaci soli, sladkostí, alkoholu a kávy. Sama příroda nám napovídá, co je naopak potřeba do našich jídelníčků více zařadit. Všechno kolem se zelená, klíčí a raší první divoké bylinky. Preferovat bychom tedy měli zeleninu, především zelené natě jako špenát, salát, polníček, kapustu, ale i pampelišky, medvědí česnek, sedmikrásky, kopřivy nebo pažitku, které můžeme přidat do salátů, polévek nebo pomazánek. Ke svým porcím se nebojme servírovat i malé množství klíčků a výhonků. Oproti zimnímu období začněme pozvolna zařazovat syrovou zeleninu a ovoce. Obojí by však stále mělo převažovat v minimálně spařené podobě, neboť syrové je pro náš organismus velmi chladivé, a tím pádem zatěžuje trávení. Dlouze táhlé vývary a pečení vystřídejme za krátkou tepelnou úpravu, jako napařování nebo blanšírování.

Další a obecně známou zásadou je vyvážený poměr stravy a výběr správných surovin. Určitě jste si všimli, že po některých jídlech se cítíte plni energie a po jiných máte těžký žaludek a nejradši byste si na chvíli vlezli do postele. Už tyto pocity vás mohou zhruba nasměrovat k výběru správných potravin. Neznamená to však úplně se vzdát svých oblíbených. Emoce hrají obrovskou roli v celkovém chodu metabolismu a úprava jídelníčku by nám měla přinášet především dobrý pocit z toho, že pro sebe děláme víc a že se lépe cítíme. Změny ve stravě je proto lepší provádět pozvolna a naše pochoutky jíst s mírou. Pokud víme, jak má skladba našich jarních pokrmů vypadat, pak ji můžeme kombinovat do vyváženého poměru. Základem jarního jídelníčku by měla být lehce stravitelná jídla. K jaru se také váže kyselá chuť, neboť ta podporuje energii jater a žlučníku. Kyselou je vhodné doplnit mírně sladkou chutí, která vyživuje slezinu. Pod tím si však nepředstavujte čokoládu. TČM vnímá sladkou chuť jako např. kulatozrnnou rýži nebo mrkev. Potraviny vybíráme vždy čerstvé, nezkažené, a pokud máme tu možnost, pak v bio kvalitě. Stejně tak je vhodné si svá jídla připravovat čerstvá a vyhnout se polotovarům plných aditiv, soli a konzervačních látek. Základ našich jídelníčků by měly tvořit především celozrnné obiloviny, např. sladká rýže nebo špalda, a to zhruba z 60 %. Ty doplňujeme luštěninami v poměru cca 15 %. Především zjara nešetříme množstvím krátce povařené zeleniny a čerstvých zelených natí. Tyto tři skupiny by měly dominovat našemu jarnímu talíři. Doplňujícími složkami jsou pak ovoce, klíčky, výhonky, maso, vejce, mléčné produkty, oleje, ořechy a semena apod.

Jídlo by pro nás obecně mělo být požitek. Měli bychom si ho vychutnat, sníst ho v klidu, i svoje myšlenky soustředit k němu. U mě pro tyto účely funguje zdobení jídla. Aranžování, sypání bylinkami, skládání barevné zeleniny podél okraje talíře. Baví mě to, ale hlavně mám vypozorováno, že to člověka donutí svoji porci více vnímat, mít z ní podvědomě větší radost a soustředit se na ni. Pomalé a důkladné kousání umožní kvalitně ji strávit a využít obsažené živiny. Stejně tak odpoutáním se od každodenních povinností během jídla a zklidněním svých emocí zajistíme plynulý tok energie čchi, což ocení náš žaludek a my pocítíme v podobě lepšího trávení. Zkuste příští polední pauzu věnovat jen sobě a dopřejte si oběd bez vyřizování e-mailů, čtení novin nebo projednávání pracovních záležitostí s kolegy.

Myslet na dodržování správné stravy je však podle tradiční čínské medicíny potřeba celý rok. Jedna očistná kúra nezachrání několik předchozích měsíců přejídání se, vybírání nezdravých potravin nebo hektického stylu života. Snažme se tedy pravidelně zastavit v kolotoči každodenních povinností a věnovat chvíli zamyšlení se nad zásadami zdravého stravování. S příchodem dalšího jara pak bude pro náš organismus proces pročišťování podstatně jednodušší a efektivnější.

 

TIP

Již od 3. dubna bude na stáncích ke koupi Jóga DNES Speciál, ve kterém naleznete širokou škálu přístupů k jarním očistám a změnám v jídelníčku.

 

  • autor: Zuzana Košařová
  • foto: Shutterstock.com

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket