O životě 17. 12. 2018 PDF Tisk

ISLAND – Půvab vánočních svátků kousek od severního polárního kruhu

Jaké vánoční zvyky drží lidé na Islandu? Jaká je jejich tradiční sváteční večeře? Bez které pochoutky se jejich Vánoce neobejdou?

ISLAND – Půvab vánočních svátků kousek od severního polárního kruhu

V zimním čase zde Slunce ukáže své paprsky stěží na tři hodiny denně, nicméně i tady se na několik dnů jakoby pozastaví čas. Najednou chceme vnímat mnohem intenzivněji čas, který máme možnost trávit se svými nejbližšími … vzájemné úsměvy, láska, jiskry v očích. Je tady období Vánoc…, které každý rok přináší něco zvláštního a neočekávaného.

I pravé islandské Vánoce mají svoji krásu…, nikdy jsem zde nestrávila celý advent, ale věřím, že i přesto se mi podaří vám přiblížit kouzlo těchto severských svátků… Dlouho před příchodem křesťanství oslavovali lidé severských zemí zimní slunovrat. Þorláksmessa – 23. prosince. Den nese jméno po islandském biskupovi Þorlákurovi Þórhallssonovi, který žil ve 12. století, zemřel den před Štědrým dnem v roce 1193 a byl prohlášen za svatého islandským parlamentem v roce 1198. Tento den je obecně největším nákupním dnem na Islandu, kdy všichni podléhají nákupnímu šílenství, aby ještě koupili poslední vánoční dárky. K obědu se podává opravdová pochoutka – rejnok s vařenými brambory. Poslední den před Vánoci zpravidla nikdo nejí maso. Skata – druh ryby – je fermentována a nakládá se do speciálního láku, aby hnila, neboť by mohla být zdraví škodlivá pro své enzymy, kdyby se podávala strávníkům čerstvá.

Islanďané slaví Vánoce večer 24. prosince. Tento zvyk je myšlenkou vývoje od starých katolických zvyků, kdy lidé vstávali noc před církevními svátky v šest hodin ráno, někdo šel na mši do kostela a jiný začínal připravovat slavnost pro své příbuzné v domě. V předvánočním čase se v obchodech objevují vybrané lahůdky – jeleni, kačeny, husy, zajíci, sobi, srnci, jehněčí stehýnka, vepřové hřbety. Před svátky Islanďané připravují Laufabrauð– listový chléb, který připomíná umělecké dílo, jeho provedení a vzor se předává z generace na generaci. Chléb se pekl v severní části Islandu dlouhá léta, dnes je však připravován po celé zemi. Na Štědrý den zřídkakdy lidé opouštějí svůj domov, kromě návštěvy mše svaté. Ulice měst jsou opuštěné, každé obydlí pestrobarevně svítí, nejtišší noc v roce přichází… Na islandský štědrovečerní stůl se servíruje uzené jehněčí stehno s přílohou. O tetřevovitém ptáku bělokuru (rjúpa) si mohou nechat jen zdát, neboť si ho musí vlastnoručně ulovit, popřípadě koupit za přemrštěnou cenu přímo od lovce. Večer usedá celá rodina ke štědrovečerní večeři, později si přesunou do obývacích pokojů, kde se těší z vánočních dárků… Gleðileg jól og farsælt komandi ár! Veselé Vánoce a šťastný nový rok!

Laufabrauð listový chléb

Listový chléb se vyrábí z tenkého těsta několik dnů před Vánoci. Někteří Islanďané žertují, že je to jediný čas roku, kdy muži pomáhají v kuchyni. Dříve sloužil jako příloha k vánoční večeři.

Suroviny

  • 3 ½ šálku hladké mouky
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 kávová lžička prášku na pečení
  • 1 kávová lžička soli
  • 3 ½ lžíce másla
  • 1 šálek a 2 polévkové lžíce plnotučného mléka, zahřátého na 115 °C
  • řepkový olej na smažení

Příprava

Do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl, nakrájíme máslo, přidáme teplé mléko a vypracujeme těsto. Přeneseme těsto na lehce pomoučený vál; uhněteme do hladka. Rozdělíme těsto na dvacet pět kuliček; jednotlivé kuličky rozválíme přibližně do velikosti dezertního talíře 7", 1/16" tlustý. Těsto, se kterým momentálně nepracujeme, zakryjeme vlhkým ručníkem, aby se zabránilo jeho vyschnutí.

Nyní postupujeme podle obrázku. Do připraveného kruhu vyřezáváme nožem sérii paralelních šípů, přibližně ¼" od sebe vzdálených, v jakémkoliv vzoru si přejeme. Jednotlivé kusy přichystaného chleba na smažení od sebe oddělujeme pečicím papírem a opět přikryjeme ručníkem. Každou druhou šipku zvedneme špičkou nože a přitiskneme ji k první šipce. 

Laufabrauð smažíme v rozpáleném řepkovém oleji cca 30 sekund do křupava. Po usmažení vyndáme na ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.

 

Zeptali jsme se Evy

Co se vám jako první vybaví, když se řekne slovo cukroví?

Společné pečení s babičkou a dětská nedočkavost.

Pečete ráda nebo si raději cukroví kupujete či spoléháte na babičky a rodinné příslušníky?

Pečení mám velmi ráda. Člověk nechává běžet svoji tvořivost a je dokonale v přítomnosti. Úžasné cukroví, to je vánoční nálepka mojí babičky. I když pečeme společně podle stejného receptu, stejně to její cukroví je nejlepší!

Jakou ingredienci do cukroví jste si oblíbila a nedáte na ni dopustit?

Voní mi i chutná muškátový oříšek.

 

Do nového roku 2019 hlavně pevné zdraví, štěstí, lásku a zajímavá poznání Vám srdečně přeje Eva Učňová

foto: archiv autorky

Objednat předplatné