čtvrtek 16. 1. 2025
Zkuste zpestřit svůj jídelníček a vykolejit ze stereotypů používání stále stejný surovin a potravin.
V každém denním jídle bychom měli zkonzumovat kvalitní dávku komplexních sacharidů s co možná nejnižším glykemickým indexem, aby se pro nás využitelná energie uvolňovala postupně. Klasické přílohy jako brambory, rýže a těstoviny jsou ale potraviny s vyšším glykemickým indexem, tzv. „hladové“, a tak nejsou vždy úplně nejvhodnější volbou (a co si budeme povídat, ani nejpestřejší). Pokud vás už nebaví stále točit klasické přílohy a rádi byste zkusili něco nového a vydatnějšího, máme tu pro vás 3 tipy na vyzkoušení. Mezi jejich velkou výhodu patří navíc minimální časová náročnost – jsou hotové do 15 min! Tyto přílohy nemusíte jen přikládat, ale můžete je zakomponovat do různých směsí, rizot, kaší, nákypů apod. Váš jídelníček tím tak dostane úplně jiný rozměr.
Pohanka lámanka
Lámanková pohanka (= nalámaná pohanková kroupa; kroupy = zrna obilovin) je menší sestřička klasické pohanky – je jemnější a na chuti není tak výrazná jako právě pohanka. Její příprava je velmi rychlá, a proto je výbornou volbou, když potřebujete něco nenáročného. Je výborná s tofu, sójovým/masovým párkem nebo tempehem. Výborná je také do zeleninové sekané nebo do nákypu.
Příprava
Před vařením je nutné ji pořádně propláchnout, aby se odstranily případné nečistoty. Pak stačí pouze zalít vodou v poměru 1:1,5 dílu vody, přihodit ½ kostky BIO zeleninového bujónu (bujón jí dodá lahodnou chuť) a vařit 3 min. Poté odstavit a nechat 15 min přikryté dojít a můžete podávat.
Mezi TOP vlastnosti patří určitě to, že je bohatým zdrojem rutinu (důležitý pro správnou pružnost cév), je bezlepková a velmi nutričně bohatá.
Energie: 1332 kJ/317 kcal
Bílkoviny: 11,9 g
Sacharidy: 65 g
Tuky: 2,4 g
Červená čočka
Další přílohou je červená čočka, tedy variace na klasickou čočku, která se často musí zdlouhavě namáčet a vařit. Vítanou výhodou je její lepší stravitelnost a to, že (většinou) nenadýmá, což jistě mnozí z vás uvítají. Červená čočka má vysoký obsah bílkovin (přes 20 % !!), takže je vydatná a je skvělým jídlem hlavně pro vegetariány. Má velmi univerzální použití, hodí jako náhrada bramborové kaše, nebo do polévek a pomazánek, je výborná v kombinaci s masem ale i s masovými rostlinnými náhražkami (s tempehem, tofu a šmakounem). Skvěle se k ní hodí pálivé koření (paprika, chilli apod.)
Příprava
Příprava je opět velmi jednoduchá. Jako u většiny obilovin a luštěnin je potřeba ji nejprve propláchnout pod tekoucí vodou. Pak stačí jen zalít vodou a vařit cca 15 min do měkka, přebytečnou vodu můžete slít. V tomto případě neuvádím přesný poměr vody, protože záleží na tom, jakou konzistenci chcete – jestli jen uvařenou čočku nebo vyloženě kaši (vodu lze postupně přilévat; tak jako tak má červená čočka kašovitou konzistenci).
Energie 1474 kJ/351 kcal
Bílkoviny: 23,7 g
Sacharidy: 67,4 g
Tuky: 1,3 g
Quinoa
Quinoa je „boom“ potravina posledních let, kdy se dostala do našeho povědomí hlavně díky rozšíření vegetariánských restaurací. Jedná se o pseudoobilovinu s českým názvem merlík chilský. V kruzích zdravé výživy se o ní mluví jako o superpotravině, neboť je velmi nutričně bohatá, obsahuje významný poměr bílkovin (14 %) ale také minerálních látek a vitamínů. Použití je opět velmi široké: jako příloha k masu, do různých směsí (na způsob rizota), do polévek apod. Dokonce se z ní vyrábí i rostlinný nápoj (obdoba sójového, rýžového apod.) K dostání je bílá, červená a teď už i černá.
Příprava
Quinoa se chová podobně jako rýže. Nejprve je třeba ji pořádně propláchnout, aby ztratila hořkou chuť a poté uvařit v poměru 1:2 dílům vody. Hotová quinoa vypadá jako malé kudrlinky a má načechranou konzistenci.
Energie 1539 kJ/368 kcal
Bílkoviny: 14,1 g
Sacharidy: 64,2 g
Tuky: 6,1 g
Pozn. Nutriční hodnoty se můžou lišit dle druhu a výrobce.