Recepty 09. 09. 2015 PDF Tisk

Veganské pálivé tofu s omáčkou Sriracha

Dnešní chutě budou veganské, asijské a pálivé...Inspirujte se!

Veganské pálivé tofu s omáčkou Sriracha

Tentokrát bych se s vámi ráda podělila o recept, na který jsem narazila na internetu. Po jeho objevení a vyzkoušení mě však naprosto nadchl, a proto bych ho ráda předala dále. Nádech exotiky a kombinace východních chutí sójové omáčky, octa, Sriracha omáčky a tofu je prostě tak lahodná, že si tento recept také zamilujete.

 

Co je Sriracha omáčka?

Sriracha je světoznámá omáčka, která pochází z Thajska. Vyznačuje se pálivou chutí po chilli papričkách a česneku a používá se tudíž do různých asijských, pálivých pokrmů. Je výborná k dochucení tofu, nudlí, krevet apod.

 

Porce: 4

Doba přípravy: 15 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience

  • 2 balení tofu natural (2x200 g)
  • 1 lžíce arašídového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • malý kus kořene zázvoru (cca 30 g)
  • 2 ks mladé cibulky

 na sos

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce arašídového másla ("smooth")
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 3 lžíce zeleninového vývaru (může být i voda)
  • 1 lžíce Sriracha omáčky

 

 Postup

1. Tofu pokrájejte na silnější podlouhlé kvádry a přebytečnou tekutinu trochu odsajte papírovou utěrkou.

2. V skleněné misce si připravte sos: smíchejte sójovou omáčku, ocet, arašídové máslo, agávový sirup, 3 lžíce vody (vývaru) a Sriracha omáčku (raději nejdřív méně a potom více :).

3. Mladou cibulku a česnek pokrájejte, zázvor nejdříve očistěte a pokrájejte na tenké plátky.

4. Na pánev nalijte arašídový olej a předehřejte ho. Přidejte na plátky nakrájený zázvor a česnek a společně restujte cca 2 min, jen dokud se chuť a vůně nepředají do oleje. Poté obojí z pánve zase vyndejte a vyhoďte. Nyní přidejte kostky tofu a restujte.

5. Až se tofu zatáhne a zhnědne, přilijte sos a snižte plamen. Nechte společně cca 5 minut restovat, dokud se sos trochu nezatáhne a vše se nepropojí.

6. Servírujte na talířích posypané čerstvou jarní cibulkou.

 

 

Objednat předplatné