Recepty 13. 05. 2015 PDF Tisk

Slaný koláč z quinoy

Slané koláče, neboli quiche, nepatří mezi jídla na přípravu nejjednodušší. O to větší radost pak budete mít, když se vám recept podaří.

Slaný koláč z quinoy

Tento recept je zajímavý tím, že neosahuje mouku, jako klasické quiche. Brokolice, která tvoří podstatnou část koláče je jedna z nejzdravějších zelenin vůbec. Mimo vitamíny a minerální látky obsahuje spoustu bioaktivních látek, které dlouhodobě pomáhají v prevenci rakoviny.

Ingredience (na 1 formu o průměru 24 cm):

  • 200 g quinoy (nejlépe bílé)
  • 20 g másla
  • špetka sody
  • 1 malá nebo ½ větší brokolice
  • 2 vejce
  • 200 ml sójové nebo rýžové smetany
  • 1 červená cibule
  • 1 ks menšího pórku
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvé bylinky
  • sůl, pepř
  • olivový olej

 

Postup

1. Quinou nejprve uvařte ve vodě v poměru 1:2 (můžete přidat ½ kostky zeleninového bujónu pro zvýraznění chuti). Brokolici si připravte nejlépe na páře tak, aby zůstala křehká a nakrájejte si ji na malé kousky. Pórek, cibulku a česnek si nakrájejte na jemno.

2. Příprava náplně: na olivovém oleji si osmahněte cibulku, česnek, pórek a na závěr přidejte brokolici. Osolte a lehce opepřete. Zeleninu zalejte smetanou a přidejte vejce. Směs důkladně promíchejte a poté nechte odstavenou lehce vychladnout.

3. Příprava korpusu: Formu si vymažte máslem a vysypejte lehce strouhankou, moukou nebo krupičkou. Vychladlou uvařenou quinou smíchejte s máslem a špetkou jedlé sody a vytlačte jí vysypanou formu. Pořádně uhněťte. Quinou poté poklaďte zeleninovou směsí.

4. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 25 min.

 

  

Objednat předplatné