pondělí 20. 1. 2025
Slané koláče, neboli quiche, nepatří mezi jídla na přípravu nejjednodušší. O to větší radost pak budete mít, když se vám recept podaří.
Tento recept je zajímavý tím, že neosahuje mouku, jako klasické quiche. Brokolice, která tvoří podstatnou část koláče je jedna z nejzdravějších zelenin vůbec. Mimo vitamíny a minerální látky obsahuje spoustu bioaktivních látek, které dlouhodobě pomáhají v prevenci rakoviny.
Ingredience (na 1 formu o průměru 24 cm):
Postup
1. Quinou nejprve uvařte ve vodě v poměru 1:2 (můžete přidat ½ kostky zeleninového bujónu pro zvýraznění chuti). Brokolici si připravte nejlépe na páře tak, aby zůstala křehká a nakrájejte si ji na malé kousky. Pórek, cibulku a česnek si nakrájejte na jemno.
2. Příprava náplně: na olivovém oleji si osmahněte cibulku, česnek, pórek a na závěr přidejte brokolici. Osolte a lehce opepřete. Zeleninu zalejte smetanou a přidejte vejce. Směs důkladně promíchejte a poté nechte odstavenou lehce vychladnout.
3. Příprava korpusu: Formu si vymažte máslem a vysypejte lehce strouhankou, moukou nebo krupičkou. Vychladlou uvařenou quinou smíchejte s máslem a špetkou jedlé sody a vytlačte jí vysypanou formu. Pořádně uhněťte. Quinou poté poklaďte zeleninovou směsí.
4. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 25 min.