Zdravá strava 27. 11. 2021 PDF Tisk

Vánoční cukroví ve zdravém kabátku: Pečte chutně, ale zdravě

Advent se nebezpečně blíží a s ním i pečení tradičního cukroví. Zase nám ten rok tak rychle utekl, že? S cukrovím je potřeba začít dostatečně dopředu, tedy alespoň s některými druhy, aby se dobře uleželo. Proto pro vás máme první vánoční inspiraci už na konec listopadu.

Vánoční cukroví ve zdravém kabátku: Pečte chutně, ale zdravě

Zdravě, ale chutně. Je to přece cukroví!
Patříte-li mezi milovnice či milovníky pečení cukroví, pak jistě vyhlížíte advent už od října či listopadu. I když nás každoročně stále dřívější prezentace Vánoc doslova zvedá ze židle, někde v koutku duše už se stejně nemůžeme dočkat. Přehráváme si v hlavě, co letos upečeme – zda stále stejnou klasiku, nebo konečně zařadíme nějakou novinku. Zda se budeme držet osvědčených receptur, nebo půjdeme zdravějším směrem – celozrnná mouka, kvalitní máslo namísto zajeté Hery a nebo prostě zcela bez cukru. Ať tak či tak, portfolio s kvalitnějšími a zdravějšími ingrediencemi se nám stále rozšiřuje a byla by škoda zarytě zůstávat u stejných receptur. Připravila jsem pro vás pár změn, které můžete ve svém pečení uplatnit, které vás možná budou stát pár korun navíc, ale povznesou cukroví na jinou úroveň – jak chuťovou, tak nutriční. Některé z nich třeba ani nepoznáte, přesto s nimi uděláte něco pro své zdraví. Pojďme na ně!

Xylitol
Trendem této doby je low carb – tedy nízkosacharidová strava. Co si budeme povídat, cukroví opravdu mezi nízkosacharidové potraviny nepatří. Neznamená to ale, že s každým kouskem cukroví vám nutně musí vystřelit hladina krevní glukózy do nebes. Dnes už jsou ke koupi alternativní sladidla, která nejsou složena z jednoduchých cukrů, jako je glukóza či fruktóza, přesto však mají příjemně sladkou chuť. Jedním z takových sladidel je i xylitol. Xylitol neboli březový cukr se přirozeně nachází v mnoha druzích zeleniny a ovoce. Jeho sladivost je stejná jako u klasického cukru, ale má o 40 % menší energetickou hodnotu a nízký glykemický index, proto nezvedá hladinu glykémie a cukroví oslazené xylitolem je vhodné i pro diabetiky nebo osoby na nízkosacharidovém stravování. Můžete ho použít všude tam, kde klasický cukr. Jen myslete na to, že zvýšená konzumace může mít projímavé účinky a také se nejedná o extra levnou záležitost. Doporučuji ho tedy použít tehdy, když můžete snížit množství cukru a zároveň ho není potřeba více než 100 g.

Celozrnná mouka
Celozrnná mouka přináší do cukroví jednak minerální látky a vlákninu, ale také chuť. Její lehce oříšková příchuť prohloubí chuť cukroví. Jen se nelekněte, že bude cukroví o něco více tmavé. Můžete jí nahradit bílou mouku ve stejném množství. Pokud si na to netroufáte, nahraďte jen polovinu. Volte celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou.

Pufované obiloviny a pseudoobiloviny
Alespoň jeden či dva druhy cukroví připravte z pufovaných pseudoobilovin. Pufovaná quinoa či pohankové pukance jsou skvělým zdravým základem a způsobem, jak do jídelníčku dostanete přirozeně bezlepkové plodiny. Stačí je smíchat s ořechovým máslem, rýžovým sirupem a kousky kvalitní hořké čokolády a po vychlazení v mrazáku máte vynikající chuťovku. Kombinace můžete různě obměňovat.

Ořechy a ořechová másla
Ořechy tradičně patří k pečení vánočního cukroví – zejména vlašské ořechy, mandle nebo oříšky lískové. Zkuste je ale v umleté podobě použít i jako částečnou náhradu mouky. Dodají chuť, zdravé tuky (v případě vlašských ořechů omega-3 mastné kyseliny) a sníží celkovou sacharidovou nálož připravovaného cukroví. Ořechová másla se zase skvěle hodí do různých polev. Pryč s rozpuštěným ztuženým tukem a nebo hotovou polevou z pytlíku. Používejte jen základní ingredience a cokoliv průmyslově zpracovaného nekupujte.

Nezapomeňte, že „zdravě“ není jen o ingrediencích, ale je to také o množství. Zakomponujte cukroví do svého jídelníčku, dejte si ho spíše k snídani či ke kávě a vyhýbejte se konzumaci v pozdních večerních hodinách nebo hned po jídle. V kombinaci s hlavním jídlem se totiž ztíží trávení a může vám být těžko. Užijte si pečení, stejně jako posléze i samotnou konzumaci.

Objednat předplatné