Porce: 8 ks
Doba přípravy: 70 min + 1 hod na odležení těsta
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (na formu o průměru 26-28 cm)
na linecké těsto
- 200 g hladké špaldové mouky + trocha na vysypání formy
- 100 g másla + trocha na vymazání formy
- 75 g třtinového moučkového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
na náplň
- 0,5 kg očištěných a oloupaných rebarborových klacků, pokrájených na malé kousky
- 25 g vanilkového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 vejce
- 250 g ricotty
- 50 g javorového sirupu
Postup
- Těsto si připravte ideálně alespoň hodinu předem, aby se odleželo. Smíchejte všechny ingredience na těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice.
- Pokrájenou rebarboru vložte do mísy, zasypte ji vanilkovým cukrem a promíchejte.
- V čisté míse nejprve rozšlehejte vejce, přidejte javorový sirup, ricottu a lžíci škrobu. Vše důkladně promíchejte.
- Připravte si nízkou formu na koláč, kterou důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. Lehce změklé těsto vyválejte na cca 4 mm silný kulatý plát, přeneste ho na formu, prsty vytlačte po celé ploše a přebytek těsta případně odstraňte pomocí nože.
- Rebarboru s cukrem rozprostřete po dnu a poté ji zalijte směsí vajec a ricotty.
- Pečte v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 40 min.
TIP
Vyzkoušejte další sladké recepty s rebarborou:
Rebarborový crumble
Rebarborové tiramisu
Rebarborové muffiny