Recepty 16. 05. 2018 PDF Tisk

Rebarborový koláč

Vzácných několik týdnů rebarborové úrody už je v plném proudu a je doslova naší povinností tuto lahůdku uctít nějakým sladkým receptem. Její nakyslá chuť v kombinaci se sladkým těstem či drobenkou je prostě neodolatelná.

Rebarborový koláč

Porce: 8 ks

Doba přípravy: 70 min + 1 hod na odležení těsta

Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (na formu o průměru 26-28 cm)

na linecké těsto

  • 200 g hladké špaldové mouky + trocha na vysypání formy
  • 100 g másla + trocha na vymazání formy
  • 75 g třtinového moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli

na náplň

  • 0,5 kg očištěných a oloupaných rebarborových klacků, pokrájených na malé kousky
  • 25 g vanilkového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 vejce
  • 250 g ricotty
  • 50 g javorového sirupu

Postup

  1. Těsto si připravte ideálně alespoň hodinu předem, aby se odleželo. Smíchejte všechny ingredience na těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice.
  2. Pokrájenou rebarboru vložte do mísy, zasypte ji vanilkovým cukrem a promíchejte.
  3. V čisté míse nejprve rozšlehejte vejce, přidejte javorový sirup, ricottu a lžíci škrobu. Vše důkladně promíchejte.
  4. Připravte si nízkou formu na koláč, kterou důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. Lehce změklé těsto vyválejte na cca 4 mm silný kulatý plát, přeneste ho na formu, prsty vytlačte po celé ploše a přebytek těsta případně odstraňte pomocí nože.
  5. Rebarboru s cukrem rozprostřete po dnu a poté ji zalijte směsí vajec a ricotty.
  6. Pečte v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 40 min.

 

TIP

Vyzkoušejte další sladké recepty s rebarborou:

Rebarborový crumble

Rebarborové tiramisu

Rebarborové muffiny

 

Objednat předplatné