Zdravá strava - žádná věda: (4. díl - V hlavní roli rebarbora..)

04. 07. 2015


Reveň, neboli rebarbora, se botanicky řadí mezi zeleninu, ačkoli většina z nás ji používá jako ovoce. Podle tradiční čínské medicíny je rebarbora výborná pro zachování zdravého trávení a také jako prevence zácpy.

Čas rebarbory je velmi krátký a její konzumace se doporučuje pouze během května a června, pak už má vysoké množství kyseliny šťavelové a není také tak křehká a šťavnatá. Z vlastní zkušenosti ale vím, že chutné rebarborové koláče a crumbly se dají péct ještě do půlky července. Kdy jindy než na začátku prázdnin! Proto vám přinášíme 3 úžasné sladké recepty, které prostě musíte vyzkoušet. Pakliže vám roste rebarbora přímo na zahrádce, tím lépe!

 

Rebarborový crumble

Porce: 4

Příprava: 40 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 5 větších řapíků rebarbory, oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 80 g másla
  • 5 lžic třtinového cukru

 

Postup

1. Očištěnou a pokrájenou rebarboru nasypte do zapékací mísy (střední velikost).

2. Utřete změklé máslo se špaldovou moukou a třtinovým cukrem do drobenky.

3. Rebarboru rovnoměrně zasypte drobenkou a pečte cca 30 min v předem předehřáté troubě na 200 °C.

4. Crumble podávejte nejlépe ještě vlažný.

 

 

Rebarborové tiramisu

Porce: 6

Příprava: 30 min + 3 hodiny na vychlazení

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 6 řapíků rebarbory, oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • 50 g třtinového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce likéru Amaretto
  • 100 ml vyšlehané šlehačky
  • nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho pomeranče
  • cukrářské piškoty
  • 1 lžíce kakaa na posypání

 

Postup

1. Nejprve povařte očištěnou a nakrájenou rebarboru s cukrem, na mírném plameni cca 10-15 min. Odstavte a nechte lehce zchladit.

2. Vyšlehejte mascarpone se lžící moučkového cukru a lžící likéru. Přidejte kůru z pomeranče. Na závěr do krému lehce vmíchejte již vyšlehanou šlehačku.

3. Dno připravené hranaté mísy vyložte cukrářskými piškoty (můžete použít i obyčejné) a polijte je lehce pomerančovou šťávou. Piškoty potřete po celé ploše krémem a poté navrstvěte povařenou rebarboru. Poklaďte další vrstvu piškotů a na závěr rozetřete po celé ploše zbylý krém.

4. Na závěr posypte tiramisu kakaem a dejte alespoň na 3 hodiny vychladit do ledničky. Krájejte na kostky a podávejte.

 

 

Rebarborové muffiny

Porce: 12 muffinů

Příprava: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 5 středních řapíků rebarbory, oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku nebo 1 lžička sody
  • 100 g třtinového cukru  + 2 lžíce na posyp
  • špetka soli
  • 140 g másla
  • 3 malá vajíčka
  • 1 hrnek (cca 300 ml) zakysané smetany nebo kefíru

 

 

Postup

1. Předehřejte si troubu na 200 °C, formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky a připravte si rebarboru.

2. V jedné větší míse si smíchejte mouku, prášek do pečiva/sodu, cukr a špetku soli.

3. V druhé, menší, míse si smíchejte zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo, vajíčka a vše vyšlehejte do hladka.

4. Do sypké směsi jemně vmíchejte tekutou směs a poté ještě rebarboru.

5. Těsto rovnoměrně rozdělte do všech 12 formiček. Na každý muffin na závěr přisypte trochu cukru, aby se vytvořila krusta.

6. Pečte 20-25 min dozlatova za občasného testu špejlí. Nechte lehce vychladnout na mřížce a podávejte.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket