Zdravá strava - žádná věda: (4. díl - V hlavní roli rebarbora..)
Čas rebarbory je velmi krátký a její konzumace se doporučuje pouze během května a června, pak už má vysoké množství kyseliny šťavelové a není také tak křehká a šťavnatá. Z vlastní zkušenosti ale vím, že chutné rebarborové koláče a crumbly se dají péct ještě do půlky července. Kdy jindy než na začátku prázdnin! Proto vám přinášíme 3 úžasné sladké recepty, které prostě musíte vyzkoušet. Pakliže vám roste rebarbora přímo na zahrádce, tím lépe!
Rebarborový crumble
Porce: 4
Příprava: 40 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 5 větších řapíků rebarbory, oloupaných a nakrájených na malé kousky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 80 g másla
- 5 lžic třtinového cukru
Postup
1. Očištěnou a pokrájenou rebarboru nasypte do zapékací mísy (střední velikost).
2. Utřete změklé máslo se špaldovou moukou a třtinovým cukrem do drobenky.
3. Rebarboru rovnoměrně zasypte drobenkou a pečte cca 30 min v předem předehřáté troubě na 200 °C.
4. Crumble podávejte nejlépe ještě vlažný.
Rebarborové tiramisu
Porce: 6
Příprava: 30 min + 3 hodiny na vychlazení
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 6 řapíků rebarbory, oloupaných a nakrájených na malé kousky
- 50 g třtinového cukru
- 250 g mascarpone
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce likéru Amaretto
- 100 ml vyšlehané šlehačky
- nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- cukrářské piškoty
- 1 lžíce kakaa na posypání
Postup
1. Nejprve povařte očištěnou a nakrájenou rebarboru s cukrem, na mírném plameni cca 10-15 min. Odstavte a nechte lehce zchladit.
2. Vyšlehejte mascarpone se lžící moučkového cukru a lžící likéru. Přidejte kůru z pomeranče. Na závěr do krému lehce vmíchejte již vyšlehanou šlehačku.
3. Dno připravené hranaté mísy vyložte cukrářskými piškoty (můžete použít i obyčejné) a polijte je lehce pomerančovou šťávou. Piškoty potřete po celé ploše krémem a poté navrstvěte povařenou rebarboru. Poklaďte další vrstvu piškotů a na závěr rozetřete po celé ploše zbylý krém.
4. Na závěr posypte tiramisu kakaem a dejte alespoň na 3 hodiny vychladit do ledničky. Krájejte na kostky a podávejte.
Rebarborové muffiny
Porce: 12 muffinů
Příprava: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 5 středních řapíků rebarbory, oloupaných a nakrájených na malé kousky
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku nebo 1 lžička sody
- 100 g třtinového cukru + 2 lžíce na posyp
- špetka soli
- 140 g másla
- 3 malá vajíčka
- 1 hrnek (cca 300 ml) zakysané smetany nebo kefíru
Postup
1. Předehřejte si troubu na 200 °C, formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky a připravte si rebarboru.
2. V jedné větší míse si smíchejte mouku, prášek do pečiva/sodu, cukr a špetku soli.
3. V druhé, menší, míse si smíchejte zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo, vajíčka a vše vyšlehejte do hladka.
4. Do sypké směsi jemně vmíchejte tekutou směs a poté ještě rebarboru.
5. Těsto rovnoměrně rozdělte do všech 12 formiček. Na každý muffin na závěr přisypte trochu cukru, aby se vytvořila krusta.
6. Pečte 20-25 min dozlatova za občasného testu špejlí. Nechte lehce vychladnout na mřížce a podávejte.
- autor: Mgr. Michaela Bebová
- www.biochemicka.cz
- zdroj fotky: Samphotostock.cz