Porce: 4
Doba přípravy: 30 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 15 čistých květů bezu
- 2 vejce
- 80 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- 30 g hladké špaldové mouky
- ghí nebo řepkový olej na smažení
- med k podávání
- skořice (dle chuti)
Postup
- Květy očistěte, ale nemyjte, aby na nich nebyly nečistoty a žádní broučci apod. Vybírejte takové, které mají dostatečně dlouhou stopku, za které je můžete chytit.
- Připravte si těstíčko. V misce si vyšlehejte smetanu a po chvilce do ní zašlehejte žloutky. Ve vedlejší misce si vyšlehejte ze dvou bílků sníh, který zašlehejte do smetany se žloutky. Přidejte špetku soli a případně i skořice. Na závěr vmíchejte mouku.
- Nyní vám vzniklo polotekuté těstíčko, které zřeďte potřebným množstvím mléka. Těsto by mělo mít lehce palačinkovou strukturu. Příliš hutné těsto zatíží květy.
- V pánvi si rozehřejte dostatečné množství oleje nebo ghí, který zahřejte na vysokou teplotu. Květy chytněte za stopku a namáčejte do těstíčka. Ihned po dvou nebo třech smažte v oleji – květenstvím dolů. Proces by měl být rychlý a trvat jen okolo 30 sekund.
- Usmažené květy pokládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami.
- Kosmatice podávejte pokapané medem nebo posypané moučkovým cukrem. Vždy je konzumujte bez stopky.
- autor: Michaela Bebová
- www.biochemicka.cz
- foto: Shutterstock.com