Recepty 17. 06. 2020 PDF Tisk

Kosmatice

Kosmatice se tradičně smaží před začátkem léta v období plného květu černého bezu. Z černého bezu můžete také připravit skvělý sirup. Květ bezu je mimořádně zdravý, obsahuje hodně vitamínu C a je mimořádně prospěšný hlavně i jako usušený pro přípravu podzimních čajů proti nachlazení.

Kosmatice

Porce: 4
Doba přípravy: 30 min
Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 15 čistých květů bezu
  • 2 vejce
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 30 g hladké špaldové mouky
  • ghí nebo řepkový olej na smažení
  • med k podávání
  • skořice (dle chuti) 

Postup

  1. Květy očistěte, ale nemyjte, aby na nich nebyly nečistoty a žádní broučci apod. Vybírejte takové, které mají dostatečně dlouhou stopku, za které je můžete chytit.
  2. Připravte si těstíčko. V misce si vyšlehejte smetanu a po chvilce do ní zašlehejte žloutky. Ve vedlejší misce si vyšlehejte ze dvou bílků sníh, který zašlehejte do smetany se žloutky. Přidejte špetku soli a případně i skořice. Na závěr vmíchejte mouku.
  3. Nyní vám vzniklo polotekuté těstíčko, které zřeďte potřebným množstvím mléka. Těsto by mělo mít lehce palačinkovou strukturu. Příliš hutné těsto zatíží květy.
  4. V pánvi si rozehřejte dostatečné množství oleje nebo ghí, který zahřejte na vysokou teplotu. Květy chytněte za stopku a namáčejte do těstíčka. Ihned po dvou nebo třech smažte v oleji – květenstvím dolů. Proces by měl být rychlý a trvat jen okolo 30 sekund.
  5. Usmažené květy pokládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami.
  6. Kosmatice podávejte pokapané medem nebo posypané moučkovým cukrem. Vždy je konzumujte bez stopky.

  • autor: Michaela Bebová
  • www.biochemicka.cz
  • foto: Shutterstock.com