pátek 6. 12. 2024
Červená řepa patří bezesporu mezi nejzdravější druh zeleniny, ale bohužel ji řada z nás neocení. Důvodem je zřejmě špatná vzpomínka na školní jídelny, kde nám řepu nutili v leckdy nepopulární úpravě. Mnoho lidí tak zanevřelo na tuto zeleninu jednou provždy. Zkuste této superpotravině dát ještě šanci, rozhodně si ji zaslouží! Její pořízení je cenově příznivé, rovněž je řepa nenáročná na pěstování, dá se upravit na mnoho způsobů, a navíc je to doslova terno pro vaše zdraví. Tato kořenová zelenina by tak ve vaší kuchyni určitě neměla chybět.
Vitamínová bomba plná antioxidantů
Červená řepa je stejně jako jiná zelenina velice bohatá na vlákninu. Obsahuje ale také vitamíny ze skupiny B (zejména B9, resp. kyselinu listovou) a hodně vitamínu C. Z minerálů pak řepa nabízí mangan, hořčík, železo i draslík. Mangan je velmi důležitý pro zdravé fungování mozku a správnou funkci celé nervové soustavy. Na tu má vliv i draslík, který je rovněž zodpovědný za kontrakce svalů, včetně srdce.
Pokud si pravidelně dopřejete ve svém jídelníčku právě červenou řepu, dodáte svému tělu mnoho cenných látek, včetně důležitých antioxidantů a také těch, které bojují proti rakovinným buňkám. Řepa vám pomůže snížit krevní tlak, zlepší krevní oběh a také navýší fyzickou výkonnost.
V kuchyni má široké využití
V kuchyni se s touto surovinou určitě nudit nebudete. Červená řepa vám totiž nabídne opravdu mnoho možností úprav. Dá se jíst syrová, můžete ji naložit nebo péct. A to není zdaleka všechno. Základní úpravou, která je také velice jednoduchá, je zabalení očištěné řepy do alobalu s pár stroužky česneku a vložení do trouby na cca 180 °C. Takto ji můžete péct dvě hodiny i déle. Hotovou řepu poté jen pokapete olivovým olejem, přidáte třeba vlašské ořechy a listovou zeleninu (polníček, rukolu nebo špenát), k tomu sýr dle libosti (výborný je kozí) a máte skvělou večeři. Takto upečenou řepu můžete také přidávat do jiných pokrmů, ať už do salátů, nebo různých směsí. Z červené řepy si rovněž můžete připravit skvělé carpaccio nebo si dopřejte řepu v podobě šťávy. Do mixéru či odšťavňovače ji přidejte například k pomeranči, zázvoru, citronu, mrkvi nebo jablku.
Červená řepa má mnoho zdravotních přínosů. Odstraní z těla škodlivé látky, zlepší činnost mozku, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, zpomaluje stárnutí, pomáhá i při trávení a podporuje funkci močového ústrojí. Až si řepu dáte, nelekněte se červené barvy moči, to je úplně normální. Řepa má totiž velice silné barvivo. Konzumace červené řepy také zajistí našemu tělu celkově lepší imunitu, urychluje zotavení po nejrůznějších onemocněních a zkrátka je snad na všechny možné neduhy, které vás jen napadnou.
Kdy si dát na řepu pozor
Přece jen byste si na její konzumaci měli dát za určitých podmínek pozor. Pokud máte například potíže s játry či ledvinami, dopřejte si červenou řepu jen občas a v rozumné míře. Řepa totiž obsahuje větší množství šťavelanu vápenatého (je například také v rebarboře, špenátu či fazolích), který může mít při těchto potížích negativní vliv na činnost jater nebo ledvin. Pokud si dáte naráz velké množství červené řepy, můžete poté trpět pálením jícnu. A přestože zatím nebyla studiemi prokázána souvislost mezi konzumací červené řepy a potížemi během těhotenství, je vhodné se raději poradit předem s lékařem.
Ať patříte mezi odpůrce této zeleniny, nebo jste s řepou nikdy problém neměli, určitě ji nezavrhujte a vyzkoušejte ji. Červená řepa vám nabízí nejen opravdu mnoho cenných látek, ale také má široké využití v kuchyni. Právě teď během podzimních měsíců se opravdu hodí ji využít a dodat tak snadno svému tělu spoustu vitamínů a minerálů. Možná si na vás díky tomu žádné nepříjemné nachlazení netroufne.
TIP
Vyzkoušejte naše recepty z červené řepy! Třeba Krém z červené řepy nebo Carpaccio z červené řepy.