Veganský svět blog 16. 08. 2019 PDF Tisk

Bento – jídlo do krabičky

Můj oblíbený způsob, jak si zajistit jídlo, zdravé a domácí, na celý den. Připravím si ho sama, krásně ho naservíruji do krabiček a vyrážím.

Bento – jídlo do krabičky

Není to moderní vynález. Možná je v dnešní době populárnější, ale lidé si připravovali a balili jídlo na cestu či do práce od nepaměti. V současnosti se stravujeme spíš v restauracích, jídelnách a bufetech. Nebo také ve fastfoodech, což je škoda. Nemám nic proti návštěvám restaurací, naopak, miluji, když za mě někdo umyje nádobí a uklidí nepořádek v kuchyni. Ale jíst tam každý den není ekonomické a většinou ani zdraví prospěšné. A když se budeme bavit o dětech, platí to dvojnásob. Úroveň našich veřejných stravovacích zařízení není zatím taková, abychom si s tím nemuseli lámat hlavu.

Proto jsem zvolila krabičky Bento nejen pro sebe, ale i pro děti. Jsou hezké – ano, i na formě záleží –, jsou zdravé (pokud se pro takové rozhodneme), jsou ekonomické a také ekologické. A existuje nekonečné množství variací, jak je naplnit. Zrodily se v Japonsku (stejně jako jejich název), první záznamy o těchto nádobkách na jídlo pocházejí už ze 13. století. Postupně se rozšířily do ostatních asijských zemí, a nakonec i k nám do Evropy a Ameriky. Nejde jen o jídlo v krabičce, ale o jeho estetickou a chuťovou stránku. Podle japonské tradice se krabičky balí ještě do šátků, který lze v našem případě nahradit například utěrkou. Pak už si jen v parku nebo v práci krabičky rozložíte a jídlo si užijete. Dnes koupíte různé druhy a tipy – krabičky bambusové, plechové, plastové apod. Je jen na vás, jakou formu si zvolíte. Možností na trhu je mnoho. Doporučuji při jejich koupi zvážit také hmotnost, velikost a tvar.

Čím naplnit Bento misku? V zemi svého původu se plní hlavně rýží, zeleninou, fermentovanou sójou, rybami nebo sushi. My si ale můžeme náplň přizpůsobit. Jako svačina pro děti se hodí ovoce, zelenina, domácí koláčky, sendviče. Ovoce a zeleninu si můžeme nakrájet nebo z nich vytvořit vzory a barevné ornamenty, které vypadají pěkně, protože i zde platí, že jíme i očima. Do papírových či silikonových košíčků na muffiny přidejte nějakou sladkost, ať mají vaše ratolesti radost.

Pokud budete misky připravovat pro sebe, zkuste například tacos, wrap, sendvič, těstoviny, rizoto, salát – vlastně cokoli. Problematické jsou polévky a tekutá jídla, která se proto do Bento misek nebalí. Počítat byste měli i s tím, že ne vždy se dá pokrm ohřát, jídlo z Bento krabiček se většinou konzumuje studené. Je naservírované tak, jak se konzumuje, a estetické stránka je velký bonus. Hlavní výhodou ale je, že si ho připravíte doma, a když použijete suroviny, jejichž původ znáte, bude vždy čerstvé, zdravé, bez přídavku nežádoucích konzervačních a chemických látek. Možná si říkáte, že nemáte čas, ale věřte mi, je to jen výmluva. Nepopírám, že styl Bento vyžaduje plánování, disciplínu a trochu práce navíc. Jídlo, nebo jeho část, si můžete připravit už večer a následující den ráno si trochu přivstaňte a naservírujte ho do misek. Protože to děláte kvůli sobě, budete mít dobrý pocit. Není to náročné, musíte si jen jídelníček promyslet a naplánovat, možná i na celý týden. Ze začátku zkoušejte něco jednoduchého, více zeleniny a ovoce, kvalitní chléb, krekry, humus, osmažený tempeh a oběd máte hotový. Nezapomeňte na oříšky nebo kvalitní čokoládu, která vám dodá energii hlavně odpoledne. Děláte to pro sebe, tak proč si na tom nedat záležet!

Pár rad na začátek:

- připravte si vždy jen tolik jídla, kolik sníte

- nezapomeňte na ovoce a zeleninu

- jídlo na oběd by mělo obsahovat bílkoviny – luštěniny, tofu, tempeh, cizrnu, quinou

- krabičky pro děti vylepšete zábavnou drobností – nálepkou, malou hračkou, žvýkačkou apod.

- nezapomeňte na příbory, pokud příbor není součástí krabičky nebo ho nemáte v práci v kuchyňce a budete jíst venku, například v parku

- pro děti připravte to, co mají opravdu rády a co snědí, ideální je krabičky balit s nimi nebo po dohodě s nimi, aby obsah neskončil v koši

 

Věřím, že se necháte inspirovat a dáte svému stravování nový rozměr.

S láskou Tina

 

foto: Tina

Objednat předplatné