Makrobiotika a bílkoviny - strava vyvolených III

26. 09. 2011


Bílkoviny (proteiny) jsou jedním z nejposvátnějších makronutrientů, jež umožňují existenci našeho života. Skládají se z dlouhých řetězců esenciálních aminokyselin. Tyto aminokyseliny si tělo není scho...

Bílkoviny (proteiny) jsou jedním z nejposvátnějších makronutrientů, jež umožňují existenci našeho života. Skládají se z dlouhých řetězců esenciálních aminokyselin. Tyto aminokyseliny si tělo není schopno samo tvořit, a proto je důležité přijímat je ve stravě.

MÝTY:

Na počátku dvacátého století vzniklo naneštěstí několik chybných vědeckých závěrů ohledně množství a kvality bílkovin, které stále ovlivňují současná dietetická doporučení. Například kulturní předsudek, že více bílkovin znamená lepší zdraví a vitalitu, se postupem času ukázal jako zcela nesprávný. Také přesvědčení, že pouze živočišné bílkoviny jsou jedinými správnými proteiny pro člověka, je dnes vyvráceno.

 
Současné výzkumy jednoznačně ukazují, že nadměrné množství konzumace živočišných bílkovin (masa a mléčných výrobků) je příčinou mnoha závažných onemocnění včetně rakoviny. Naproti tomu se vědeckým týmům potvrdilo, že bílkoviny rostlinné (luštěniny, obiloviny) jsou pro organismus mnohem lépe stravitelné a méně škodlivé

.
ROSTLINNÉ BÍLKOVINY:

sója, sezamová semínka, amarant, quinoa, pohanka, celozrnná rýže, ječmen, kamut, všechny luštěniny jako cizrna a fazole.   Jednoduše řečeno: pokud chceme nahradit živočišné bílkoviny (maso a mléčné výrobky) za rostlinné, najdeme je v téměř každé luštěnině a celozrnné obilovině!!  Makrobiotický talíř se skládá z 50 % obilovin, 30 % zeleniny, 10 % luštěnin a mořských řas, a zbytek z kvašené zeleniny a moučníku. Což zcela logicky zaručuje vyvážený příjem všech aminokyselin a proteinu, kolik tělo potřebuje. Navíc se v makrobiotické kuchyni hojně používá miso, sojová omáčka a sezamová sůl, což jsou bílkoviny v rostlinné formě.

 
Na základě všech těchto faktů je zřejmé, že makrobiotická strava odpovídá naprosto zdravému stravovacímu systému. Příjem bílkovin a skladba esenciálních aminokyselin je zcela vyvážen do takové míry, že není nutné je tělu v žádných doplňcích stravy dodávat.   
V neposlední řadě je třeba mít také na paměti, jak makrobiotika souzní s ekologickou rovnováhou této planety. Konzumace masa v měřítku současné spotřeby velmi zatěžuje křehký ekosystém země (doporučuji zhlédnout film HOME). 


Markéta Sulánská
www.sulanska.com


Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket