40 denní půst ...už není pro nás

21. 02. 2013


V minulosti žili lidé jednodušším způsobem, než žijeme my dnes. Jednak byl jejich život fyzicky náročnější, a také stravovací návyky o mnoho jednodušší. Brambory, obiloviny, mléko, máslo, kroupy a chl...

V minulosti žili lidé jednodušším způsobem, než žijeme my dnes. Jednak byl jejich život fyzicky náročnější, a také stravovací návyky o mnoho jednodušší. Brambory, obiloviny, mléko, máslo, kroupy a chléb byly tradičními potravinami, které se pravidelně v nevelkém množství konzumovaly. Maso? Jen v neděli, a to na něj muselo být! Proto nebylo ani náročné a nebezpečné se postit ve 40denním půstu. Jak je tomu dnes? Pro ty, kteří žijí „normálním“ životním stylem, je půst takového rozměru sebevraždou. Jíme více, než bychom měli. Pochutnáváme si na nesmyslných výrobcích potravinářského průmyslu, protože taková je doba. Málokdo se umí natolik ovládat a kontrolovat, aby se vymanil z všeobecného stravovacího koloběhu a jedl alespoň rozumně a zdravě. Podívejte se na zadní stranu potravin! Etiketa ukáže, co v ní je. Proč je tam tolik rafinovaného cukru, barviv, konzervantů a různých sirupů třeba z glukózy? Copak už neumíme jíst jednoduše?

 

První den 40denního velikonočního půstu. Toto období končí Svatým týdnem, který vyvrcholí Velikonočním pondělím. V tomto týdnu má velký význam Zelený čtvrtek, kdy se konzumuje jen zelená jarní strava. Nezkusíte to? Božím velikonočním nedělním hodem se už vracíte k plné stravě. Jíte velikonočního beránka, mazanec, chléb, vejce a popíjíte víno.  Je to návrat z půstu, ale není to šok pro tělo? V období velikonočního půstu se mohlo jíst. Nejedlo se však maso, kromě ryb, a nepil se alkohol. Tak radikální, jak by se dnes řeklo, „dieta“ to zase nebyla. A tak možná není nutné sahat k radikálnostem ve stravě a je dobré naučit se jíst v souladu s přírodou a zatížením každého z nás!

První jarní den je harmonický. Negativní energie jin se rovná s pozitivní jangovou. Zkuste být spokojení sami se sebou a očistěte se od toho, co vás trápí. Je čas vykročit do nového období a planeta vám pomůže stát se součástí jejího přirozeného koloběhu. Vše se uvolní, rozkvete a půjde dál novou cestou. Nenechte se zastrašit jarními výkyvy, jako je viróza, střevní problémy, psychická nepohoda. To jsou znaky očisty jater. Lehněte si a odpočívejte. Nová energie přijde! Játra mají potřebu kyselé chuti. A tak jim dopřejte potraviny, které kvasí. Kyselé zelí, jarní zelenina připravená bez tepelné úpravy a kefír pomáhají játrům. A pokud chcete rozveselit játra a hlavně svou náladu, dejte si červené víno. Ale jen 2 dcl.


Václav Krejčík

Výživový poradce a life kouč Energy CLINIC

www.energyclinic.cz


Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket