Zdravá strava - žádná věda: (11. díl - Zeleninové polévky)

22. 08. 2015


Květák, brokolice a cuketa. To je silná trojka pro základ skvělých, krémových, zeleninových polévek. 

Brokolice, květák a cuketa...

Pravidelná konzumace brokolice slouží jako prevence rozvoje rakoviny, chrání organismus proti škodlivým volným radikálům a dodává tělu tolik potřebnou vlákninu a cenné vitamíny a minerální látky. Květák je taktéž zdrojem vitamínů, minerálních látek a významného množství vlákniny. Na jeho konzumaci by si však měli dát pozor lidé trpící dnou, protože obsahuje značné množství kyseliny močové. Cuketa je tvořena převážně z vody, takže je vhodná také pro ty z vás, kteří si hlídají energetický příjem. Obsahuje hodně draslíku, vlákniny a významný je také její obsah karotenů. Všechny tři druhy zeleniny jsou univerzální pro použití v kuchyni: dají se zapékat, dusit, skvělé jsou do slaných koláčů, ale i jako přílohy či "materiál" pro vegetariánské burgery, placičky a náplně.

 

Krémová květáková polévka s krutony

Porce: 4

Příprava: 30 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

  

Ingredience

  • 400 g květáku, rozděleného na malé růžičky
  • 750 ml vody
  • 2 lžíce másla
  • 1 malá cibulka
  • 100 g čerstvé lučiny
  • citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • 2 plátky chleba

 

Postup

1. Na lžíci másla osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku a růžičky květáku. Poté lehce osolte, přidejte špetku muškátového oříšku a trochu citrónové kůry.

2. Vše zalijte 750 ml horké vody, přikryjte pokličkou a nechte vařit zhruba 15-20 min na mírném plameni.

3. Mezitím, co se polévka vaří, si na druhé lžíci másla lehce orestujte na kostičky nakrájený chléb, kterým na závěr ozdobíte polévku při podávání.

4. Když je květák rozvařený, odstavte polévku stranou a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte rozdrobenou lučinu a nechte pozvolna rozpustit. Ještě důkladně promíchejte a podávejte v hlubokých talířích. Ozdobte máslovými krutony.

 

 

Brokolicová polévka

Porce: 6 porcí

Příprava: 25 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

  

Ingredience

  • 1 menší brokolice, omytá a pokrájená na menší růžičky
  • 1 l zeleninového vývaru (1 l vody + 1 kostka BIO zeleninového bujónu)
  • 2 lžíce másla
  • 1 malý pórek, nakrájený na kolečka
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml smetany
  • jíška
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

 

Postup

1. Na lžíci másla orestujte nadrobno nakrájený pórek, plátky česneku a poté přidejte na růžičky rozdělenou brokolici. Nechte společně zkřehnout alespoň 3-5 min.

2. Poté přilijte k zelenině vývar a vařte zhruba 10 min do změknutí.

3. Polévku rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru. Přilijte smetanu, přidejte trochu citrónové šťávy, osolte, opepřete a ještě pár minut vařte. Podle konzistence můžete a nemusíte přidat trochu jíšky (lžíce by měla stačit).

4. Podávejte např. s plátkem pečiva.

 

Cuketová polévka s dýňovým gomasiem

Porce: 6 porcí

Příprava: 25 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience:

  • 2 cukety, omyté a nakrájené na kostičky
  • 250 g brambor (cca 3 menší brambory)
  • 1 l zeleninového vývaru (1 l vody + 1 kostka BIO zeleninového bujónu)
  • svazek jarní cibulky
  • 50 g parmazánu
  • sůl, pepř
  • dýňové gomasio na posypání (nasucho pražené, drcené dýňové semínko s mořskou solí - lze koupit již hotové v BIO kvalitě)

 

Postup

1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kusy a vložte do hrnce. Přidejte litr vody, kostku zeleninového bujónu a přiveďte k varu.

2. Brambory vařte zhruba 5 minut a poté přidejte nadrobno nakrájenou cuketu. Vařte dalších 5-10 min a poté přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, parmezán, lehce osolte, opepřete a na závěr rozmixujte tyčovým mixérem. Nechte ještě 2 minuty probublat.

3. Servírujte v miskách či hlubokých talířích, posypané lžící dýňového gomasia.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket