Zdravá strava - žádná věda: (10. díl - Čokoládové hody)

15. 08. 2015


Jednou je hořká čokoláda zdravá, podruhé zas tolik ne, a tak se to točí stále dokola. Nyní snad už konečně padlo definitivní stanovisko (pro radost nás všech) a hořká čokoláda je doporučována jako zdraví prospěšná (samozřejmě v denní rozumné míře). 

 

 

Konzumace hořké čokolády způsobuje mírné uvolnění endorfinů a hormonu serotoninu, což přispívá k navození dobré nálady a pocitu štěstí. Obsahuje antioxidanty a také hořčík, který je důležitý pro správnou funkci nervového systému (takže ne nadarmo si dáváme čokoládu tzv. "na nervy" :) ). Teď, když už si její konzumaci umíte odůvodnit, připravte si některý z chutných receptů s touto skvělou ingrediencí.

 

BIO špaldové muffiny s hořkou čokoládou

Porce: 15-20 muffinů

Příprava: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience

(všechny suroviny můžete zvolit v BIO kvalitě)

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • 250 ml ovesného nápoje
  • 120 ml javorového sirupu
  • 100 ml oleje (můžete použít sezamový, řepkový...)
  • lžička vanilkového cukru (např. DM)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 g pražených lískových oříšků bez slupiček
  • 100 g kvalitní hořké čokolády (nad 80 %)

 

Postup 

1. Troubu si předehřejte na 180 °C a formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky.

2. Připravte si hlubokou mísu a nasypte do ní všechny suché ingredience: mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, pokrájené oříšky a nadrobno nasekanou hořkou čokoládu.

3. Poté do mísy postupně přilívejte za současného míchání ovesný nápoj, javorový sirup a olej. Těsto důkladně promíchejte do kompaktní konzistence.

4. Pomocí lžíce plňte jednotlivé košíčky těstem (nechce vždy alespoň 1 cm okraj).

5. Pečte 20-30 min a zároveň průběžně kontrolujte pomocí špejle.

6. Servírujte ještě teplé nebo uleželé - k snídani, svačině či odpolední kávě.

 

 

Domácí čokoládová zmrzlina

Porce: 3 porce

Příprava: 20 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

  

Ingredience

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • tabulka kvalitní hořké čokolády (nad 80 %)
  • 30 g holandského kakaa
  • 125 ml mléka
  • špetka soli

 

Postup

1. Připravte si kastrůlek, nalijte do něj smetanu a mléko a za stálého míchání přiveďte k varu. Ihned odstavte přisypte 2/3 cukru, kakao a špetku soli.

2. Důkladně promíchejte a počkejte 3 min, než směs přestane bublat. Poté pomalu vsypávejte nalámané kousky čokolády a míchejte dokud se úplně nerozpustí.

3. V čisté skleněné míse si vyšlehejte žloutky se zbytkem cukru. Čokoládovou směs postavte opět na plamen a přiveďte k varu. Pomalu vlijte žloutky s cukrem a důkladně míchejte ještě 3 minuty.

4. Směs opět odstavte a ještě promixujte krátce tyčovým mixérem. Směs nalijte do vámi zvolené misky/plastové krabičky a nechte minimálně přes noc zmrazit.

 

 

Švestková nutela, zn.: "bez éček"

Porce: 3 skleničky

Příprava: 30 min + 1 den na odležení

Označení: Vhodné pro vegetariány, vegany a celiaky.

 

Ingredience

  • 500 g zralých švestek
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 třtinového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 50 g hořké čokolády (60 % a více)
  • lžička rumu

 

Postup

1. Švestky operte, vypeckujte a půlky vložte do hrnce. Trochu podlijte vodou a duste zhruba 15 min, dokud nezměknou.

2. Po vychladnutí švestky rozmixujte tyčovým mixérem, přisypte cukr, nadrobno nasekanou čokoládu, přidejte lžíci vanilkového cukru a lžičku rumu. Vše důkladně promíchejte a nechte odležet při pokojové teplotě po 24 hod.

3. Po odležení švestkovou nutelu opět rozmixujte a plňte do předem vyvařených sklenic. Sklenice ještě poté 10 min vařte při 80 °C a nechte je nejlépe pár dní na chladném místě. Servírujte na pečivu, s jogurtem či tvarohem nebo použijte jako náplň do sladkého pečiva

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket