pondělí 20. 1. 2025
Jednou je hořká čokoláda zdravá, podruhé zas tolik ne, a tak se to točí stále dokola. Nyní snad už konečně padlo definitivní stanovisko (pro radost nás všech) a hořká čokoláda je doporučována jako zdraví prospěšná (samozřejmě v denní rozumné míře).
Konzumace hořké čokolády způsobuje mírné uvolnění endorfinů a hormonu serotoninu, což přispívá k navození dobré nálady a pocitu štěstí. Obsahuje antioxidanty a také hořčík, který je důležitý pro správnou funkci nervového systému (takže ne nadarmo si dáváme čokoládu tzv. "na nervy" :) ). Teď, když už si její konzumaci umíte odůvodnit, připravte si některý z chutných receptů s touto skvělou ingrediencí.
BIO špaldové muffiny s hořkou čokoládou
Porce: 15-20 muffinů
Příprava: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
(všechny suroviny můžete zvolit v BIO kvalitě)
Postup
1. Troubu si předehřejte na 180 °C a formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky.
2. Připravte si hlubokou mísu a nasypte do ní všechny suché ingredience: mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, pokrájené oříšky a nadrobno nasekanou hořkou čokoládu.
3. Poté do mísy postupně přilívejte za současného míchání ovesný nápoj, javorový sirup a olej. Těsto důkladně promíchejte do kompaktní konzistence.
4. Pomocí lžíce plňte jednotlivé košíčky těstem (nechce vždy alespoň 1 cm okraj).
5. Pečte 20-30 min a zároveň průběžně kontrolujte pomocí špejle.
6. Servírujte ještě teplé nebo uleželé - k snídani, svačině či odpolední kávě.
Domácí čokoládová zmrzlina
Porce: 3 porce
Příprava: 20 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Postup
1. Připravte si kastrůlek, nalijte do něj smetanu a mléko a za stálého míchání přiveďte k varu. Ihned odstavte přisypte 2/3 cukru, kakao a špetku soli.
2. Důkladně promíchejte a počkejte 3 min, než směs přestane bublat. Poté pomalu vsypávejte nalámané kousky čokolády a míchejte dokud se úplně nerozpustí.
3. V čisté skleněné míse si vyšlehejte žloutky se zbytkem cukru. Čokoládovou směs postavte opět na plamen a přiveďte k varu. Pomalu vlijte žloutky s cukrem a důkladně míchejte ještě 3 minuty.
4. Směs opět odstavte a ještě promixujte krátce tyčovým mixérem. Směs nalijte do vámi zvolené misky/plastové krabičky a nechte minimálně přes noc zmrazit.
Švestková nutela, zn.: "bez éček"
Porce: 3 skleničky
Příprava: 30 min + 1 den na odležení
Označení: Vhodné pro vegetariány, vegany a celiaky.
Ingredience
Postup
1. Švestky operte, vypeckujte a půlky vložte do hrnce. Trochu podlijte vodou a duste zhruba 15 min, dokud nezměknou.
2. Po vychladnutí švestky rozmixujte tyčovým mixérem, přisypte cukr, nadrobno nasekanou čokoládu, přidejte lžíci vanilkového cukru a lžičku rumu. Vše důkladně promíchejte a nechte odležet při pokojové teplotě po 24 hod.
3. Po odležení švestkovou nutelu opět rozmixujte a plňte do předem vyvařených sklenic. Sklenice ještě poté 10 min vařte při 80 °C a nechte je nejlépe pár dní na chladném místě. Servírujte na pečivu, s jogurtem či tvarohem nebo použijte jako náplň do sladkého pečiva