Recepty 07. 11. 2018 PDF Tisk

Základní zeleninový vývar do hrnečku

Zeleninový vývar je doslova všelék a už dávno neplatí, že si ho dopřáváme jen v neděli k obědu. Hrnek poctivého vývaru, ať už je zeleninový nebo třeba hovězí, dokáže postavit na nohy kde koho. Zde je recept na základní jednoduchý vývar, který si můžete dopřát místo čaje každý den a tělo se vám za to jistě odvděčí.

Základní zeleninový vývar do hrnečku

Porce: 4

Doba přípravy: 60 min

Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové

Ingredience

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 bílá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 střední bulva celeru
  • 1 menší pórek
  • 2 menší nebo 1 větší kořenová petržel
  • 1,2 l studené vody
  • 5 g soli
  • 7 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka chilli

Postup

  1. Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte ji na malé, přibližně stejné kousky, zhruba 1,5 x 1,5 cm.
  2. Do hrnce nalijte olej, přidejte do něj zeleninu, osolte a na mírném plameni ji 10 min duste. Zatím nepřiklápějte pokličkou, ale průběžně ji míchejte.
  3. Po 10 minutách přilejte k zelenině vodu, přidejte pepř, bobkový list, muškátový oříšek a chilli. Poodkryté, pod pokličkou, nechte vývar na mírném plameni bublat dalších 30 min.
  4. Po uplynutí doby vaření hrnec odstavte a nechte vývar 5 min vydýchat. Poté ho slijte přes síto do menšího hrnce a zeleninu vyhoďte. Hotový vývar servírujte do hrnečků a nechte se jím krásně prohřát.

 

Pozn. Celková hmotnost očištěné zeleniny k uvedenému množství vody by měla být okolo 700 g. V případě, že je zeleniny více, přidejte i úměrně více vody. Chilli dodá vývaru jemný říz, spolu s muškátovým oříškem jsou to ale ingredience dobrovolné.

 

Objednat předplatné