Tiramisu milujeme všichni. Pro ty z vás, kdo preferují odlehčenou verzi bez živočišných produktů, tu zde mám jeden skvělý recept. Pravda, není úplně nejjednodušší, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Na své si jistě přijdou i vyznavači raw food, jelikož se jedná o desert, který se správnými ingrediencemi může splňovat i ta nejpřísnější pravidla.
Porce: 6
Doba přípravy: 5 min vpředvečer + 30 min příprava + 3-4 hod chlazení
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové. RAW.
Ingredience (na čtvercovou mísu zhruba 20x20 cm)
- 300 g pevného tofu natural (případně 1 a 1/2 kostky)
- 250 g kešu ořechů
- šálek espressa
- 2 x 50 g třtinového cukru
- špetka soli
- 40 g kvalitního kakaa
Postup
- Den před tím, než budete dělat samotné tiramisu, dejte do mrazáku tofu a namočte si kešu oříšky. Oříšky nasypte do misky, zalijte vodou a nechte přikryté folií přes noc v ledničce.
- Druhý den rozmrazte tofu a vložte ho do misky s vodou. Operte ho, párkrát lehce zmáčkněte a vodu vyměňte. Opakujte takto alespoň dvakrát. Poté tofu z vody vyjměte, lehce "vyždímejte" a osušte papírovým ubrouskem.
- Tofu nakrájejte na tenké plátky a ještě jednou vysušte pořádně papírovou utěrkou, aby pak dobře sálo.
- Připravte si čtvercovou mísu a vyložte jí plátky tofu. Poté vrstvu polijte postupně po lžičkách silným espressem a posypte cukrem.
- Nyní si umíchejte krém. Namočené kešu oříšky přendejte do mixéru, přidejte špetku soli a 50 g cukru. Začněte míchat a postupně přilévejte tekutinu z misky. Mixujte až do požadované konzistence krému.
- Krém vrstvěte na tofu s kávou a cukrem, posypte lehce kakaem a takto opakujte ještě dvakrát nebo dokud zbydou ingredience. Tiramisu končete krémem, posypaným kakaem.
- Před podáváním nechte desert ještě nejlépe 3-4 hodiny vychladit v ledničce.