Vánoční dezerty, které ozdobí Váš stůl

04. 12. 2016


Pečení cukroví a zdobení vánočního stromu jsou tradice, které dodržují lidé o Vánocích nejvíce. EMCO pro vás připravilo recepty na vánoční dobroty, které jsou velice snadné, takže je případně zvládnete i se svými dětmi.

Vánoční cheesecake

Korpus:

  • sušenky Emco Digestive Originál 200 g
  • máslo 70 g

Náplň:

  • 300 g mascarpone
  • 300 g jemného tvarohu nebo Lučiny
  • 250 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkového cukru
  • šťáva z poloviny citronu

Sušenky rozdrtíme a vmícháme do rozpuštěného másla. Směs namačkáme do kulaté otevírací formy na dort se dnem vyloženým pečícím papírem. Dáme na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Smícháme mascarpone, tvaroh (případně Lučinu), zakysanou smetanu, moučkový cukr, vanilkový cukr, vejce a citronovou šťávu. Tuto směs nalijeme na upečený sušenkový základ. Dáme do trouby a pečeme cca 30 minut (troubu během pečení neotevíráme). Zkontrolujeme, zda jsou okraje dortu pevné, uprostřed by se měl třást jako puding. Dort necháme vychladnout v otevřené troubě, následně dáme na pár hodin chladit do lednice. Hotový dort zdobíme dle příležitosti a preferencí svých chutí.

 

Ovesné muffiny s banánem a čokoládou

  • 240 g bílého jogurtu
  • 2 zralé banány (rozmačkané)
  • 2 vejce
  • 180 g jemných ovesných vloček Emco
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sody
  • špetka soli
  • 100 g mléčné čokolády (nasekané nadrobno)
  • plátky mandlí

Ovesné vločky rozmixujeme najemno, smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Promícháme. Ve druhé míse ušleháme cukr s banány a jogurtem. Nalijeme do směsi s ovesnými vločkami a dobře promícháme. Nakonec vmícháme čokoládu. Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků (formy na muffiny), posypeme mandlemi a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 18 minut. Vychladlé muffiny zdobíme dle příležitosti.

 

Ovesné sušenky

  • 1 hrnek (cca 250 ml) jemných ovesných vloček Emco
  • 1 hrnek hladké mouky (případně špaldové)
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku strouhaných vlašských ořechů
  • 130 g másla
  • 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce vody
  • 1 ½ ČL jedlé sody
  • špetka skořice

V míse smícháme ovesné vločky, prosátou mouku, cukr, skořici a ořechy. V malém hrnci rozehřejeme máslo spolu s medem (javorovým sirupem). V horké vodě rozmícháme jedlou sodu a přidáme k rozehřátému máslu. Máslovou směs nalijeme k suché vločkové směsi a dobře promícháme. Lžičkou tvarujeme malé hromádky nebo vykrajujeme různé tvary z vyválené placky, klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15-20 minut. Necháme vychladnout a skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

 

www.emco.cz

foto: EMCO

Emco Digestive_ cheesecake
Emco_sušenky vlašský ořech
Emco_vánoční muffin

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket