Porce: 4
Doba přípravy: 45 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 400 g kvalitních těstovin
- 1 kg zralých rajčat
- 150 g lilku
- 1/2 střední cibule nebo šalotky
- 1 cm chilli papričky
- 2 stroužky česneku
- čerstvá nebo sušená bazalka
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl, pepř
Postup
- Rajčata nejprve spařte horkou vodou a zbavte slupky. Každé rajče nařízněte do křížku a vložte je do kastrůlku s vařící vodou na zhruba 30–60 s. Poté je sceďte a propláchněte pod tekoucí ledovou vodou. Slupky vám nyní pomocí nožíku půjdou hezky stáhnout.
- Na olivovém oleji orestujte na velmi drobno pokrájenou cibulku. Po chvilce přidejte na drobné kostičky pokrájený lilek, nasekanou chilli papričku, osolte a opepřete.
- Poté přidejte do pánve pokrájená rajčata, prolisovaný česnek, bazalku a oregano a ještě dvě špetky soli. Vše promíchejte, lehce podlijte a nechte na mírném plamenu dusit alespoň 20 min.
- Mezitím uvařte těstoviny do al dente podle návodu.
- Omáčku podle chuti na závěr doslaďte nebo dolaďte solí a pepřem. Hotové těstoviny přidejte do pánve a vše společně promíchejte. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami, případně posypané sýrem.