Recepty 26. 08. 2020 PDF Tisk

Tagliatelle s domácí rajčatovou omáčkou

Úroda rajčat je v plném proudu. Mimo saláty, caprese nebo tomatové polévky je můžeme využít do základních rajčatových omáček k těstovinám. Připravte si omáčky klidně více – v lednici vydrží několik dní, případně ji můžete krásně zavařit do sklenic.

Tagliatelle s domácí rajčatovou omáčkou

Porce: 4
Doba přípravy: 45 min
Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 400 g kvalitních těstovin
  • 1 kg zralých rajčat
  • 150 g lilku
  • 1/2 střední cibule nebo šalotky
  • 1 cm chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá nebo sušená bazalka
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl, pepř 

Postup

  1. Rajčata nejprve spařte horkou vodou a zbavte slupky. Každé rajče nařízněte do křížku a vložte je do kastrůlku s vařící vodou na zhruba 30–60 s. Poté je sceďte a propláchněte pod tekoucí ledovou vodou. Slupky vám nyní pomocí nožíku půjdou hezky stáhnout.
  2. Na olivovém oleji orestujte na velmi drobno pokrájenou cibulku. Po chvilce přidejte na drobné kostičky pokrájený lilek, nasekanou chilli papričku, osolte a opepřete.
  3. Poté přidejte do pánve pokrájená rajčata, prolisovaný česnek, bazalku a oregano a ještě dvě špetky soli. Vše promíchejte, lehce podlijte a nechte na mírném plamenu dusit alespoň 20 min.
  4. Mezitím uvařte těstoviny do al dente podle návodu.
  5. Omáčku podle chuti na závěr doslaďte nebo dolaďte solí a pepřem. Hotové těstoviny přidejte do pánve a vše společně promíchejte. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami, případně posypané sýrem.

Objednat předplatné