Recepty 10. 11. 2021 PDF Tisk

Svatomartinské rohlíčky

Na svátek svatého Martina patří od nepaměti kromě klasického svatomartinského menu a vína také nějaká ta sladká tečka. Tou mohou být třeba skvělé plněné rohlíčky. Připravte si naši zdravější verzi z tvarohového těsta!

Svatomartinské rohlíčky

Porce: cca 25 kusů (podle velikosti rohlíčků)
Doba přípravy: 50 minut
Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 450 g špaldové mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 7 lžic rostlinného oleje
  • 6–7 lžic vody (dle potřeby)
  • 1 vejce + 1 bílek na potření
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 2–3 hrsti plátkových mandlí 

Na náplň:

  • 200 ml mléka
  • 250 g mletých ořechů
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce rumové esence

Postup

  1. Nejdříve si připravte ořechovou náplň. Mléko zahřejte těsně pod bod varu, vsypte ořechy a míchejte cca 5 minut. Poté přidejte cukr, med, esenci a asi po minutě odstavte. Nechte stranou vychladnout.
  2. Vejce vyšlehejte s olejem, přidejte tvaroh, cukr a důkladně promíchejte. Pak přidejte mouku s práškem do pečiva a vytvořte těsto.
  3. Těsto rozválejte, nakrájejte na větší trojúhelníky a do středu každého trojúhelníku dejte ořechovou náplň. Srolujte vždy od delší strany do tvaru rohlíčku.
  4. Rohlíčky dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete bílkem a posypte plátky mandlí. Nechte péct v troubě při 180 °C zhruba 20 minut dozlatova.

TIP: Místo mletých ořechů můžete použít mletý mák a připravit tak makovou náplň.

Objednat předplatné