Svačiny pro děti - luštěninové pomazánky

31. 08. 2016


Luštěniny u dětí nepatří mezi vyloženě oblíbené potraviny. Velmi dobře se však skryjí v polévkách a nebo v pomazánkách. Pomazánky mohou ale nemusí obsahovat kravské mléko, vejce, ani lepek. Jejich výhodou je také obsah bílkovin.

Zkuste dětem připravit na svačinu tyto dvě pomazánky - z červené čočky a cizrny. Třeba jim zachutnají :)

 

Pomazánka z červené čočky

Porce: miska

Doba přípravy: 15 min + odležení

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

Ingredience

  • 100 g červené čočky
  • bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Červenou čočku nejprve propláchněte pod tekoucí vodou, poté zalijte v kastrůlku vodou tak, aby byla ponořená + něco málo navrch, přidejte bobkový list, kávovou lžičku soli a přiveďte k varu. Vařte na mírný plamen zhruba 10 min, dokud se čočka mírně nerozvaří.
  2. Čočku nechce zchladnout, poté přidejte prolisovaný česnek, lžíci oleje a případně lehce opepřete. Pomazánku nechte 1-2 hodiny odležet v ledničce.

 

Cizrnová pomazánka 

Porce: miska

Doba přípravy: 10 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

Ingredience

  • 100 g konzervované cizrny
  • Gervais/Lučina v kostce (60-80 g)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 ks jarní cibulky
  • sůl, citrónová šťáva 

Postup

  1. Cizrnu propláchněte pod tekoucí vodou a vsypte do mixéru. Přidejte kostku lučiny nebo gervais, lžíci oleje, dvě špetky soli a trochu citrónové šťávy. Umixujte do hladka.
  2. Pomazánku přendejte do misky a vmíchejte do ní nadrobno pokrájenou jarní cibulku. Dochuťte případně trochou soli a pepře. Použijte ihned nebo nechte odležet.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket