Zkuste dětem připravit na svačinu tyto dvě pomazánky - z červené čočky a cizrny. Třeba jim zachutnají :)
Pomazánka z červené čočky
Porce: miska
Doba přípravy: 15 min + odležení
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.
Ingredience
- 100 g červené čočky
- bobkový list
- 1 stroužek česneku
- lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Červenou čočku nejprve propláchněte pod tekoucí vodou, poté zalijte v kastrůlku vodou tak, aby byla ponořená + něco málo navrch, přidejte bobkový list, kávovou lžičku soli a přiveďte k varu. Vařte na mírný plamen zhruba 10 min, dokud se čočka mírně nerozvaří.
- Čočku nechce zchladnout, poté přidejte prolisovaný česnek, lžíci oleje a případně lehce opepřete. Pomazánku nechte 1-2 hodiny odležet v ledničce.
Cizrnová pomazánka
Porce: miska
Doba přípravy: 10 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- 100 g konzervované cizrny
- Gervais/Lučina v kostce (60-80 g)
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 ks jarní cibulky
- sůl, citrónová šťáva
Postup
- Cizrnu propláchněte pod tekoucí vodou a vsypte do mixéru. Přidejte kostku lučiny nebo gervais, lžíci oleje, dvě špetky soli a trochu citrónové šťávy. Umixujte do hladka.
- Pomazánku přendejte do misky a vmíchejte do ní nadrobno pokrájenou jarní cibulku. Dochuťte případně trochou soli a pepře. Použijte ihned nebo nechte odležet.