pondělí 11. 11. 2024
Existuje mnoho potravin, které působí na zdraví člověka. Přinášíme vám přehled základních tvz. superpotravin.
Česnek
Česnek prý pomůže porazit nachlazení, ničí bakterie a dokonce odrazuje upíry. Obsahuje allicin, ajoene a thiosulfinates – látky, které zlepšují obranyschopnost a pomáhají tak v boji s infekcemi. Snažte se jíst několik stroužků každý týden.
Kapusta
Kde začneme? Tato vydatná zelená zelenina je nutriční bomba. Živiny obsažené v kapustě posilují imunitní systém a bojují s viry a bakteriemi. Je to skvělý zdroj železa, což je důležité zvláště pro vegany a vegetariány. Můžete ji přidat do salátů, smoothies, polévek, hamburgerů nebo si připravte křupavé výživné chipsy!
Borůvky
Antioxidanty chrání buňky před volnými radikály, které je poškozují, a mohou hrát roli při srdečních onemocněních, rakovině a dalších nemocích. Borůvky obsahují spoustu antioxidantů jako je vitamín A, vitamín B, vitamín C, vitamín E, měď, železo, selen a zinek.
Quinoa
Quinoa obsahuje všech devět aminokyselin, což je úžasný zdroj bílkovin. Je bohatá na vitamín B2 a hořčík, které mohou pomoci snížit frekvenci bolesti hlavy. Obsahuje i další vitamíny B a vysoké hladiny železa a zinku, minerálních látek nezbytných pro zdravý imunitní systém.
Špenát
Spolu s kapustou je špenát výbornou nutriční potravinou. Oba jsou plné antioxidantů, které podporují tvorbu bílých krvinek. Také obsahuje enzymy, které chrání DNA a pomáhá vašemu tělu regenerovat.
Rukola
Rukola je bohatým zdrojem vápníku, mědi, manganu, železa, draslíku a fosforu, z nichž všechny pomáhají udržovat správné hladiny pH v krvi. Rukola má také antibakteriální a antivirové vlastnosti a je výborným zdrojem vlákniny.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou zdaleka jednou z nejlepších matic k jídlu. Obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, u kterých se zjistilo, že chrání před širokou škálou onemocnění, od rakoviny, revmatoidní artritidy po depresi. Vaše tělo nemůže vyprodukovat vlastní omega-3 mastné kyseliny, a proto je důležité jíst potraviny, které mají vysoký obsah těchto zdravých tuků.
Řecký jogurt
Všechny jogurty jsou výborným zdrojem draslíku, vápníku, zinku a vitamínů B6 a B12. Řecký jogurt se od jiných typů jogurtu odlišuje silnější, krémovější texturou. Obsahuje probiotika, má nižší obsah laktózy a obsahuje dvakrát více bílkovin než běžné jogurty.
-jd-