čtvrtek 3. 10. 2024
Chutný bramborový salát s ančovičku a libečkem na štědrovečerní tabuli uspokojí každý chuťový pohárek.
Z nějakého důvodu se o svátcích tradují tučná a těžká jídla - asi to bude i tím, že tuk zahřívá a podepisuje se v poměrně velké míře na celkovém vnímání jídla chuťovými buňkami. Plný stůl jídla byl od nepaměti symbolem pro něco výjimečného - ať už to byla oslava, období hojnosti, nebo právě svátek.
Z původně poklidných svátků se postupem času staly svátky plné neustálého plnění nejrůznějších očekávání. Když se od někoho dozvíte, že vánoční svátky bude trávit jinde než doma a na štědrovečerní večeři si dojde do restaurace, budete se na něj pravděpodobně koukat jako na podivína. Opak je pravdou. Ve světě se to stalo poměrně běžnou a moderní záležitostí. To asi hlavně ocení ženy, které konečně nemusí kmitat okolo plotny a večer si užijí s větším klidem a grácií.
K české tradiční štědrovečerní večeři patří rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Je zajímavé, jak se recepty liší rodina od rodiny, každý je zvyklý od dětství na „ten“ typ salátu, a přesně „tu“ rybí polévku... a těžko své zvyky mění. Skvělým kompromisem (např. pro nové partnery) je připravit vánoční menu prostě celé jinak, aby vyhovovalo oběma stranám a přizpůsobilo se oběma zvykům. Moderní doba přinesla relativně velkou dávku volnosti a tradice se už nedodržují v takové míře jako dříve. Nemyslím si, že je ostudou se o Štědrém večeru nepřejíst a zkrátka si ten večer užít bez shonu a případných zažívacích obtíží. Místo smaženého kapra si můžete dát jen přírodní rybu a místo salátu s majonézou jinou, lehčí přílohu. Nemusíte mít nutně k večeři 3 komplikované chody a striktně usednout k večeři v 7 večer. Je to váš Štědrý den, a tak si ho udělejte tak, jak chcete vy!
Věřím, že receptů, ze kterých můžete nasbírat inspiraci, je na internetu a v kuchařkách víc než dost. Proto přispěji svou trochou do mlýna v podobě receptu na bramborový salát tak, jak jsem si ho vymyslela kdysi já - zdravý, chutný a lehký.
Bramborový salát s ančovičkou a libečkem
Ingredience
500 g brambor (varný typ A)
30 ml olivového oleje
1 vrchovatá lžíce ricotty
1 kyselá okurka
trs jarní cibulky
hrubozrnná sůl
1 lžička dijonské hořčice
hrst petrželky
hrst libečku
2 ančovičky
Postup
Brambory uvaříme ve slupce (½ oloupeme, ½ necháme se slupkou) a vychladlé poté nakrájíme na menší kousky. Lžíci kvalitní ricotty utřeme s dvěma kusy ančoviček v olivovém oleji a přidáme k bramborám. Přilijeme olivový olej, přidáme najemno nakrájenou kyselou okurku, cibulku a lžičku hořčice. Na závěr přidáme čerstvou petrželku a libeček (nebo zmražené, najemno nasekané), zamícháme a dochutíme hrubozrnnou solí podle chuti.
Dobrou chuť!