Zdravá strava 15. 09. 2014 PDF Tisk

Snídat, nesnídat?

Specialistka na výživu Michaela Bebová, milovnice jídla odpovídá laicky na otázky ohledně snídaně. 

Snídat, nesnídat?

Je třeba snídat, a pokud ano, tak proč?

Snídaně ovlivňuje kvalitu první poloviny dne, takže je opravdu důležitá. Po probuzení tělu potřebujeme dodat energii, kterou má po spánku na cca půl hodiny až hodinu. Někdo má hlad ihned po probuzení, někdo za hodinu, někdo vůbec. Každý jsme jiný. Vždy je však potřeba najít rozumný kompromis a snídat.

Mnoho lidí říká, že snídat nepotřebuje. Začíná svůj den třeba až obědem. Je to z hlediska správné výživy dobře?

Mnoho lidí je opravdu takto nastaveno. Tento zlozvyk však často pramení z určitého životního stylu. Ne každý je schopen snídat v 6 nebo 7 hod ráno. S tím vším se dá ale pracovat – pokud nejsem schopný dát si ráno vydatnou snídani, dám si alespoň džus popř. kousek ovoce a vydatnější snídani přesunu na 9 nebo 10 hod dopolední. Nevhodné je určitě začínat den černou kávou, na které řada lidí „dopluje“ do času oběda. Výrazně se tak rozhází hladina glykémie, což má pak za následek např. chutě na sladké a potřebu jíst ve večerních hodinách.

Jak by měla vypadat skladba snídaně? 

Snídaně by měla obsahovat komplexní sacharidy, rychlejší cukry, tuky, ale i poměrnou dávku bílkovin, které zasytí. Příkladem může být celozrnný žitný chléb s domácí tvarohovou pomazánkou a kouskem zeleniny. Pro zastánce sladkých snídaní bych doporučila nejrůznější variace obilných kaší, např. ovesnou kaši se sojovým mlékem, lesním ovocem a posypanou mandlemi. Základem správné snídaně je samozřejmě i pitný režim v podobě vody, sklenice naředěného džusu, nebo čaje. Nic nezkazí ke snídani ani šálek espressa.

Jaký máte názor na snídani složenou z vloček, ovoce a mléka? 

Jednotlivé složky lze zvolit velmi nevhodně, ale s trochou snahy i jako vhodnou snídani. Vločky (obecně cereálie) by měly být kvalitní a sypané, nejlépe nedoslazované a od ověřených značek. Kravské mléko bych nahradila rýžovými, sojovými a jinými alternativními nápoji, popřípadě bílým tvarohem a jogurtem. Z ovoce bych volila např. ananas, banán, nektarinky, borůvky… nebo i sušené ovoce. Výhoda snídaní je, že mohou být opravdu bohaté, i na cukry, jelikož je většinou veškerá energie využita.

Nevhodnou verzí jsou přeslazené cereálie s vysokým glykemickým indexem a ještě v kombinaci s mlékem. Nezasytí, a jelikož je v nich spoustu cukru, dostaví se po nich velmi brzy hlad.

Bude se lišit snídaně dle ročního období?

Asi každý z nás pociťuje trochu jiné chutě a potřeby v chladném období zimy a parném období léta. V zimě máme tendenci se zahřívat a volíme vydatnější a lehce tučnější pokrmy. Vhodné snídaně pro zimní období jsou již zmiňované kaše, které jsou jednak teplé a jednak velmi syté. V letních měsících volíme např. více ovoce a mléčných produktů. Tradiční čínská medicína dělí potraviny na ohřívající, neutrální a ochlazující – vezmeme-li v úvahu tento faktor a začneme se zajímat, jaké potraviny konzumujeme, můžeme dojít k zajímavým zjištěním.

 

Co si myslíte o snídani se sušenkou? Dodá energii na celý den, jak slibují reklamní slogany?

Dle mého názoru vždy lepší něco, než-li nic, nebo ještě něco horšího. Pořád lepší sušenka slibující energii na celé dopoledne, než kobliha s marmeládou.

Výrobci stále upravují a zdokonalují receptury, na které lákají potenciální konzumenty křiklavými reklamami, s tím můžeme bojovat jen selským rozumem a čtením složení výrobků.

Jak snídáte Vy? 

Snídaně mám ráda sladké, takže mám většinou variaci mléčného výrobku (jogurt, tvaroh, kefír, sojový nápoj) s ovocem a širokou škálou „sypání“. Pokud potřebuji opravdu vydatnou snídani, ráda si dám celozrnný domácí koláč popř. ovesnou kaši, na kterou si nasypu vše na co je momentálně chuť. J

 

Děkuji za příjemné povídání.

Václav Krejčík

 

www.biochemicka.cz

zdroj fotky: Samphotostock.cz 

 

 

 

Objednat předplatné