čtvrtek 13. 2. 2025
Feta má všestranné použití do různých slaných koláčů, a tak si dnes jeden, relativně netradiční, představíme. Že vám přijde spojení rýže a fety zvláštní? Zkuste a uvidíte!
FETA
Pravá nefalšovaná feta je měkký tvarohový sýr z ovčího nebo kozího mléka, který pochází z Řecka. Jakmile tento produkt nebyl přímo vyroben v Řecku, už se musí jmenovat jinak - u nás je to nejčastěji balkánský sýr.
Ingredience (na kulatou formu o průměru 25 cm)
Postup
1. Rýži uvařte v poměru 2:1 v lehce osolené vodě a předehřejte si troubu na 180 °C.
2. Cuketu krátce orestujte na pánvi, aby změkla a poté přebytečnou vodu vysajte papírovou utěrkou.
3. Kulatou formu si lehce vymažte máslem. V hluboké míse smíchejte rýži, polovinu fety, osolte, opepřete a přidejte nasekanou mátu. Pak střídavě vrstvěte rýži s fetou, orestovanou cuketu a poté vždy přelijte rozšlehanými vejci (celkem cca 2x). Na závěr vše zasypte zbylou fetou.
4. Pečte asi 40 min, dokud se nahoře neudělá zlatavá krustička. Podávejte vychlazené a nakrájené na řezy.