Ovesné chia cookies
Chia semínka jsou považovány za superpotravinu a nutno podotknout, že právem. Aktuálně zažívají velký konzumační boom. Jedním z hlavních přínosů těchto semínek pro naše tělo je vysoký obsah vlákniny a nenasycených mastných kyselin omega-3. Chia semínka vynikají hlavně svým hydrofilním charakterem – jsou schopná vázat vodu a nabobtnat až do desetinásobku svého objemu, čímž vytvářejí hustý gel.
Porce: 12 ks
Příprava: 35 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 220 g celozrnné hladké mouky (pšeničné)
- 2 kypřící prášky do pečiva
- 80 g najemno namletých ovesných vloček
- 2 malá vejce
- 2 zralé banány
- 50 g chia semínek
- 60 g pokrájených sušených datlí
- 100 ml agávového sirupu
- lžička skořice
- 30 ml vody
Postup
1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Všechny sypké ingredience smíchejte v hlubší míse.
2. Připravte si druhou, menší mísu a v ní si nejprve rozmačkejte měkké banány, poté k nim přidejte vejce, přilijte sirup a trochu vody. Vše dobře promíchejte a prošlehejte.
3. Tekutou směs vlijte k sypké směsi a dobře spojte.
4. Na plech vyložený pečícím papírem formujte placičky (ideálně 4x3 na jeden plech) a pečte zhruba 20 min. Pokud je budete dělat menší, vystačí vám směs na více kousků.
- autor: Mgr. Michaela Bebová
- www.biochemicka.cz
- zdroj fotky: Samphotostock.cz