Nepečený borůvkový dort

24. 07. 2019


Možná už jste nasbírali první čerstvé borůvky a nebo jen potřebujete zpracovat ty z loňska, abyste udělali prostor čerstvým. Tak jako tak vykouzlíte krásně vypadající dezert, který opravdu skvěle chutná.

Porce: 8 ks

Doba přípravy: 45 min + noc na odležení

Označení: vegetariánské

Ingredience

na korpus

  • 250 g sušenek (základní máslové sušenky, bebe sušenky, celozrnné ovesné sušenky, lotusky... – dle preference)
  • 80 g povoleného másla + případně dle potřeby sušenek
  • třtinový moučkový cukr (podle typu sušenek – k celozrnným sušenkám přidejte, k lotuskám ne a uberte i 20 g másla, čím sladší a tučnější sušenky, tím méně másla a cukru je potřeba)
  • špetka soli

na krémovou náplň

  • 300 g ricotty případně mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička práškové želatiny
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 160 g borůvek
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Postup

  1. Do kastrůlku dejte borůvky, přidejte polovinu množství cukru, citrónovou šťávu a v případě, že máte borůvky čerstvé, trošku vody. Pomalu přiveďte k varu a povařte cca jen 5 min. Nechte stranou vychladnout.
  2. Připravte si korpus. Do mixéru dejte sušenky a rozmixujte je najemno. Podle typu sušenek, které jste použili, přidejte máslo a cukr. Vypracujte hmotu, kterou prsty vytlačte na dno dortové formy o průměru zhruba 23 cm. Korpus dejte zatím do lednice či mrazáku.
  3. Smetanu si nalijte do nádoby a vyšlehejte ji mixérem s metlou do šlehačky, zapracujte do ní ricottu, zbytek cukru, práškovou želatinu a hotové borůvky. Vše společně jemně prošlehejte a poté směs nalijte na korpus a uhlaďte.
  4. Celý koláč nechte ztuhnout do druhého dne v lednici a poté ho dozdobte dle fantazie a chuti. Skladujte v lednici.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket