Porce: 8 ks
Doba přípravy: 45 min + noc na odležení
Označení: vegetariánské
Ingredience
na korpus
- 250 g sušenek (základní máslové sušenky, bebe sušenky, celozrnné ovesné sušenky, lotusky... – dle preference)
- 80 g povoleného másla + případně dle potřeby sušenek
- třtinový moučkový cukr (podle typu sušenek – k celozrnným sušenkám přidejte, k lotuskám ne a uberte i 20 g másla, čím sladší a tučnější sušenky, tím méně másla a cukru je potřeba)
- špetka soli
na krémovou náplň
- 300 g ricotty případně mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání
- 80 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička práškové želatiny
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 160 g borůvek
- 1 lžíce citrónové šťávy
Postup
- Do kastrůlku dejte borůvky, přidejte polovinu množství cukru, citrónovou šťávu a v případě, že máte borůvky čerstvé, trošku vody. Pomalu přiveďte k varu a povařte cca jen 5 min. Nechte stranou vychladnout.
- Připravte si korpus. Do mixéru dejte sušenky a rozmixujte je najemno. Podle typu sušenek, které jste použili, přidejte máslo a cukr. Vypracujte hmotu, kterou prsty vytlačte na dno dortové formy o průměru zhruba 23 cm. Korpus dejte zatím do lednice či mrazáku.
- Smetanu si nalijte do nádoby a vyšlehejte ji mixérem s metlou do šlehačky, zapracujte do ní ricottu, zbytek cukru, práškovou želatinu a hotové borůvky. Vše společně jemně prošlehejte a poté směs nalijte na korpus a uhlaďte.
- Celý koláč nechte ztuhnout do druhého dne v lednici a poté ho dozdobte dle fantazie a chuti. Skladujte v lednici.