Recepty 21. 11. 2018 PDF Tisk

Mrkvový dort alias „carrot cake“

Mrkvový dort patří k jedněm z nejoblíbenějších a nejvděčnějších dortů. Člověk nemusí být ani cukrář, aby s ním sklidil úspěch na nejedné narozeninové oslavě. Vyzkoušejte si ho jednou nanečisto jen v kruhu rodinném a pak s ním překvapte třeba na vánočním večírku.

Mrkvový dort alias „carrot cake“

Porce: 8

Doba přípravy: 2 hod

Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 pytlíček kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička sody na pečení
  • 2 vrchovaté lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 250 ml pravého mandlového mléka (postup najdete ZDE)
  • 200 g rapadury (sušené třtinové šťávy) nebo kokosového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 300 g nastrouhané mrkve (zhruba 4-5 mrkví)
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g rozinek

na krém

  • 125 g tučného měkkého tvarohu
  • 200 g krémového sýru (typu Philadelphia apod.)
  • 50 g třtinového cukru, rozmixovaného na cukr moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citrónové šťávy

na ozdobu

  • 30 g pokrájených vlašských ořechů

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Kulatou formu na dort o průmětu 22-24 cm si vymažte trochou oleje a vysypte moukou.
  2. V jedné větší míse smíchejte všechny suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, sodu, koření a cukr.
  3. V druhé míse si rozšlehejte vejce a poté do nich pomalu zašlehávejte olej. Nakonec přilijte mandlové mléko, přidejte vanilkový extrakt a vše promíchejte.
  4. Směs přilijte k sypkým ingrediencím, přidejte ořechy, rozinky a mrkev a vše důkladně promíchejte.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte zhruba 40-45 min. Ke konci kontrolujte pomocí špejle.
  6. Mezitím, co se peče korpus, si připravte krém. Všechny ingredience na krém smíchejte dohromady a vyšlehejte pomocí šlehače. Krém dejte do lednice vychladit.
  7. Hotový korpus vyndejte z formy a dejte ho ideálně vychladnout na chladnější místo. Teplý by se při krájení trhal.
  8. Korpus podélně opatrně rozkrojte na dvě vrstvy. Polovinu krému rozetřete po spodním korpusu, přidejte druhý, jemně přitlačte a druhou polovinu krému rozetřete na druhé patro. Je na vás, jestli chcete mít krém nedbale uhlazený, nebo pěkně do rovna.
  9. Na závěr ho posypte vlašskými ořechy a můžete podávat. Dort případně nechte ještě před podáváním vychladit.

 

Objednat předplatné