Recepty 13. 06. 2018 PDF Tisk

Domácí makové a mandlové mléko

Sortiment rostlinných nápojů a mlék je sice už poměrně široký, nic se ale nevyrovná těm domácím. Jejich příprava není složitá a jako bonus dostanete opravdu lahodné a na vápník bohaté nápoje.

Domácí makové a mandlové mléko

Porce: cca 1 litr mléka

Doba přípravy: 10 min + stání přes noc

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

  

Makové mléko

100 g namletého máku vsypte do džbánu nebo do hluboké mísy, zalijte 1 litrem vlažné odstáté vody a promíchejte. Nechte přes noc v lednici. Ráno přelijte směs do mixéru, přidejte 1 lžíci medu nebo sirupu dle chuti (můžete vynechat, není to nutné) a mixujte na vysoký výkon zhruba 2-3 minuty s krátkými pauzami. Poté přelijte směs přes sítko nebo čisté plátýnko zpět do čistého džbánu. Makové mléko skladujte v lednici spotřebujte do tří dnů.

 

Mandlové mléko

100 g neloupaných mandlí nasypte do džbánu nebo hluboké mísy a zalijte 1 litrem vlažné odstáté vody. Nechte přes noc v lednici. Ráno vodu slijte, mandle nasypte do mixéru a přidejte litr čerstvé vody. Přidejte 1 lžíci medu nebo sirupu dle chuti (můžete vynechat, není to nutné) a mixujte na vysoký výkon zhruba 2-3 minuty s krátkými pauzami. Výkonný mixér vytvoří dokonalé mléko, pokud však nemáte specializovaný mixér, přefiltrujte směs přes sítko nebo ideálně přes speciální čisté plátýnko zpět do čistého džbánu. Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do čtyř dnů.

 

Objednat předplatné