čtvrtek 28. 3. 2024
Sortiment rostlinných nápojů a mlék je sice už poměrně široký, nic se ale nevyrovná těm domácím. Jejich příprava není složitá a jako bonus dostanete opravdu lahodné a na vápník bohaté nápoje.
Porce: cca 1 litr mléka
Doba přípravy: 10 min + stání přes noc
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.
Makové mléko
100 g namletého máku vsypte do džbánu nebo do hluboké mísy, zalijte 1 litrem vlažné odstáté vody a promíchejte. Nechte přes noc v lednici. Ráno přelijte směs do mixéru, přidejte 1 lžíci medu nebo sirupu dle chuti (můžete vynechat, není to nutné) a mixujte na vysoký výkon zhruba 2-3 minuty s krátkými pauzami. Poté přelijte směs přes sítko nebo čisté plátýnko zpět do čistého džbánu. Makové mléko skladujte v lednici spotřebujte do tří dnů.
Mandlové mléko
100 g neloupaných mandlí nasypte do džbánu nebo hluboké mísy a zalijte 1 litrem vlažné odstáté vody. Nechte přes noc v lednici. Ráno vodu slijte, mandle nasypte do mixéru a přidejte litr čerstvé vody. Přidejte 1 lžíci medu nebo sirupu dle chuti (můžete vynechat, není to nutné) a mixujte na vysoký výkon zhruba 2-3 minuty s krátkými pauzami. Výkonný mixér vytvoří dokonalé mléko, pokud však nemáte specializovaný mixér, přefiltrujte směs přes sítko nebo ideálně přes speciální čisté plátýnko zpět do čistého džbánu. Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do čtyř dnů.