Porce: 12
Doba přípravy: 90 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 350 g pšeničné celozrnné mouky
- 1 prášek do pečiva
- 5 vajec
- 200 g sladidla – ideálně kombinace tmavého cukru (např. Muscovado) a rapadury nebo kokosového cukru
- 250 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g kvalitního nebarveného marcipánu nebo marcipánových čokoládových tyčinek
- 1 lžíce rumu
Postup
- Formu na bábovku vymažte máslem a dobře vysypejte moukou. Troubu si předehřejte na 180 °C. Marcipán nebo marcipánové tyčinky nakrájejte na malé kousíčky.
- Máslo nechte rozpustit v kastrůlku nebo v mikrovlnce a vyšlehejte ho se žloutky a cukrem do pěnivé směsi. Poté postupně zašlehejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a smetanu. Přidejte kousky marcipánu, rum a promíchejte.
- V suché čisté míse vyšlehejte bílky se špetkou soli a zlehka je vmíchejte do směsi. Těsto přelijte do formy a pečte zhruba 50 min. Ke konci zkontrolujte špejlí a v případě potřeby pečení protáhněte.
- Po upečení nechte bábovku alespoň 20 min vychladnout a poté je vyklepněte k formy a podávejte.