Recepty 01. 07. 2020 PDF Tisk

Marcipánová bábovka

Receptů na bábovku je mnoho! Každá rodina si většinou dědí svůj osvědčený recept z generace na generaci. Vyzkoušejte tuto verzi s marcipánem, který dodá bábovce sladkost a vláčnost :)

Marcipánová bábovka

Porce: 12
Doba přípravy: 90 min
Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 350 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 vajec
  • 200 g sladidla – ideálně kombinace tmavého cukru (např. Muscovado) a rapadury nebo kokosového cukru
  • 250 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g kvalitního nebarveného marcipánu nebo marcipánových čokoládových tyčinek
  • 1 lžíce rumu

Postup

  1. Formu na bábovku vymažte máslem a dobře vysypejte moukou. Troubu si předehřejte na 180 °C. Marcipán nebo marcipánové tyčinky nakrájejte na malé kousíčky.
  2. Máslo nechte rozpustit v kastrůlku nebo v mikrovlnce a vyšlehejte ho se žloutky a cukrem do pěnivé směsi. Poté postupně zašlehejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a smetanu. Přidejte kousky marcipánu, rum a promíchejte.
  3. V suché čisté míse vyšlehejte bílky se špetkou soli a zlehka je vmíchejte do směsi. Těsto přelijte do formy a pečte zhruba 50 min. Ke konci zkontrolujte špejlí a v případě potřeby pečení protáhněte.
  4. Po upečení nechte bábovku alespoň 20 min vychladnout a poté je vyklepněte k formy a podávejte.