Makrobiotika a tuky

01. 04. 2015


Makrobiotika není jen zdravá, ale je také krásná. Každý, kdo se stravuje podle makrobiotických zásad, je štíhlý a jeho oči září. Vitalita a spokojenost jsou dary, které tato strava přináší.

Makrobiotika není jen zdravá, ale je také krásná. Každý, kdo se stravuje podle makrobiotických zásad, je štíhlý a jeho oči září. Vitalita a spokojenost jsou dary, které tato strava přináší.


Tuky jsou stále více diskutovaným problémem celé západní kultury. Obezita, diabetes, rakovina, autoimunitní onemocnění – to vše jsou následky konzumace velkého množství nezdravých tuků v kombinaci s rafinovanými cukry. Po zimě nalézáme na internetu takové množství fungujících diet a farmak na hubnutí, až vzniká dojem, že jsme celou zimu leželi v posteli a jedli hranolky. 
Nadměrné ukládání tuku v těle způsobují tuky živočišné, a to v podobě sýrů, jogurtů, mléka a masa. Tělo je zpracovává mnohem obtížněji než tuky rostlinné, a ty se pak spolu s hlenem, který vzniká vždy s konzumací všech mléčných výrobků, podílejí na onemocněních a nevyváženostech v těle, včetně nadváhy. 


Nezávislé studie a statistiky ukazují, že počítat kalorie je stejně nesmyslné jako dělit stravu. Nejde ani o to, kolik co obsahuje tuku, ale v jakém složení se do těla dostává. To znamená, že například tuk obsažený v celozrnných obilovinách se v těle rozkládá přirozeněji a postupněji než vyrobené máslo nebo margaríny. Nízkotučné jogurty jsou pravda tuků zbaveny, ale cukry a výrobní proces těchto „zdravých“ potravin vytvoří chemicky přetvořený paskvil.


Co tedy jíst a jaké tuky používat? Jediné tuky, které máme ve špajzu, jsou rostlinné oleje ZA STUDENA LISOVANÉ! Na smažení a pečení používáme slunečnicový olej od Pro-bia, který se nepřepaluje. Na běžné vaření oleje sezamový a olivový. Na saláty střídáme dýňový, z vlašských ořechů nebo jiné chuťově výrazné oleje. V makrobiotice je však důležitá vyváženost, tedy množství, v jakém oleje používáme. Všeobecně platí, že méně znamená více. Průměrně jednu polévkovou lžíci na dvě porce na jedno vaření. 


Vzhledem k tomu že makrobiotika je postavena na konzumaci celozrnné rýže a obilovin, je vyvážený příjem tuků (a všech dalších živin a minerálů) zaručen. „Nasycené tuky, které nacházíme ve většině druhů masa a ve všech mléčných produktech, bychom měli ze stravy vypustit. Stejně jako polynenasycené mastné kyseliny v margarínech a ztužených olejích. Tuky tvoří kolem 40 % moderní stravy. Podle lékařských studií nesou také hlavní vinu na dnešních civilizačních problémech. Včetně srdečních chorob a rakoviny. Naproti tomu celá obilná zrna, luštěniny, ořechy a další semena samy obsahují ideální podíl tuku vhodný pro denní příjem. Používáme-li při vaření tuk pravidelně, pak by měl být za studena lisovaný a nerafinovaný, například sezamový.“ (Michio Kushi)


„Ze všech výživových faktorů, které byly epidemiologicky přiřazeny k rakovině na různých místech, byl tuk studován pravděpodobně nejdůkladněji a přímá souvislost u něj byla zaznamenána nejčastěji.“  (National Research Council)

 

  • autor: Markéta Sulánská  
  • www.sulanska.com
  • zdroj fotky: Samphotostock.cz 

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket