Zdravá strava 22. 12. 2021 PDF Tisk

Majonéza – kalorický strašák nebo kvalitní surovina?

Mezi položky, které si minimálně jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře by přece bez klasického bramborového salátu nebyla úplná. I tak ale můžete mít pocit, že přidáním majonézy do svého salátu škodíte svému zdraví nebo riskujete nějaké to kilo navíc. A není divu, majonéza je již mnoho let jakýmsi strašákem mezi potravinami a už nějakou dobu si lebedí ve škatulce „nezdravá potravina“. Je tohle označení oprávněné? A můžeme si ji dopřát, nebo bychom na ni v rámci zdravé výživy měli zapomenout?

Majonéza – kalorický strašák nebo kvalitní surovina?

Proč se majonézy bojíme
Mezi zdánlivě nezdravé potraviny se majonéza řadí zejména kvůli vysokému obsahu tuku. Problém s ní ale mají lidé také kvůli snadné a rychlé kazivosti. Ano, obsahem jsou mimo jiné i syrová vejce, proto řada lidí má rovněž strach ze střevních potíží. Ovšem toho se bát nemusíte v případě kupované majonézy, kde jsou vejce kontrolována. Větší riziko v tomto směru představuje podomácku vyrobená majonéza. Taková domácí majonéza ale má i své výhody. Přesně víte, z čeho jste majonézu připravili, kvalita a výběr surovin je čistě na vás. Zvolíte si pouze čerstvé ingredience bez umělých dochucovadel, éček nebo snad barviv. Položky pro její výroby navíc máte určitě vždy doma. Základem je rostlinný olej, žloutky, citronová šťáva a hořčice. Přidat můžete podle chuti také sůl nebo pepř. Chutnou domácí majonézu tak máte v mžiku na stole.

Jak je to s jejím množstvím a můžeme si ji bez obav dopřát?
Stejně jako je tomu u všech ostatních potravin, také v případě majonézy záleží především na množství, které konzumujeme. V rozumném množství s těmi správnými surovinami může být majonéza klidně vhodnou součástí vyváženého jídelníčku. Jak už bylo řečeno, základ tvoří žloutky a rostlinný olej. Dále v ní najdete vždy nějakou okyselující složku (ocet, citronová šťáva apod.) a může být dochucena kořením nebo hořčicí. Většina majonéz na našem trhu bývá vyrobena z řepkového oleje, který je považován z hlediska obsahu a poměru mastných kyselin za nejvhodnější. Vypadá to tedy, že na majonéze není vlastně nic špatného. Tak proč ji někteří odborníci odmítají?

Problém může být v její energetické hodnotě a také ve způsobu použití. Nevhodně použitá je majonéza například jako součást už tak tučných a kalorických pokrmů, což jsou třeba smažené hranolky, smažený sýr apod. Tohle všechno dohromady je energeticky velice náročné a vy se tak jedním pokrmem snadno dostanete v rámci denního kalorického příjmu dost vysoko. Pokud ale zůstanete u doporučeného denního množství, což je zhruba jedna polévková lžíce denně (přibližně 15 ml majonézy), zvýšeného kalorického příjmu se bát nemusíte. A kdy si ji tedy můžete v klidu dopřát?

Do salátu a k bagetě ano, ke „smažáku“ nebrat
Majonéza je díky své krémové konzistenci a obsahu rostlinného oleje ideálním doplňkem nejrůznějších salátů, celozrnných obložených baget, případně se skvěle hodí jako dip k pečené zelenině nebo libovému masu. Nezbytnou ingrediencí je také při přípravě bramborového salátu. Ještě chutnější a lehčí verze ale dosáhnete, když majonézu naředíte jogurtem a tuto směs pak do svého bramborového salátu použijete. Energetický příjem můžete také snížit tím, že si zvolíte light verzi, která obsahuje méně tuku.

Pokud tedy váháte, zda majonézu bez obav jíst, nebo se jí vyhnout, máme pro vás celkem jasnou odpověď. K salátům a „kaloricky příznivým“ pokrmům (pečené maso, vařené brambory, celozrnné bagety) si ji klidně dopřejte, ke smaženému jídlu (řízek, hranolky, smažený sýr) raději ne. Samozřejmě si hlídejte denní množství. Hodí se také číst pozorně etikety. Jednotlivé druhy a značky majonézy se liší použitým množstvím soli, cukru nebo i dalších látek. Jedině tak můžete mít jistotu, že si kupujete majonézu z kvalitních surovin.

TIP
Nevíte, co s otevřenou majonézou po svátcích? Připravte si tenhle jednoduchý dip, kterým můžete okouzlit třeba v rámci silvestrovského pohoštění! Hodit se může na zeleninu, brambory, nebo na obložené pečivo.

Budete potřebovat:

  • 250 g řeckého jogurtu,
  • 2 lžíce majonézy,
  • ½ menší šalotky,
  • 3 střední nakládané okurky,
  • 2 lžíce bílého vína,
  • pepř,
  • sůl,
  • pažitku.

Jogurt vyšlehejte s majonézou, přidejte nadrobno nastrouhanou šalotku, na malé kousky nakrájené okurky a dobře promíchejte. Dochuťte vínem, přidejte čerstvě namletý pepř, trochu soli dle chuti, a nakonec vmíchejte pažitku.

Mějte krásný a zdravý konec roku!

Objednat předplatné