Dort z kešu a drobného ovoce
Suroviny na formu o průměru 20 cm:
Korpus
- 160 g datlového pyré
- 80 g ječné mouky
- 30 g strouhaného kokosu najemno rozmixovaného
- 4–5 PL vody
- 3 PL olivového oleje
- 1 PL kakaa
- ½ ČL sody
- špetka soli
Postup přípravy
- Vše promícháme.
- Těsto natřeme do dortové formy, kterou vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme olejem a vysypeme moukou.
- Pečeme při 175 °C cca 15 minut v předem vyhřáté troubě. Doba pečení záleží na vaší troubě.
- Necháme vychladnout.
Suroviny na přípravu datlového pyré
- 90 g vypeckovaných datlí
- 70 g vody
Postup přípravy
- Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
- Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
- Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.
Ovocný krém
Suroviny
- 350 g drobného bobulového ovoce – maliny, borůvky, jahody
- 250 ml kešu ořechů namočených přes noc ve vodě (nebo alespoň 5 hodin)
- 200 ml kokosového mléka
- 120 ml javorového sirupu
- 60 ml rozpuštěného kokosového oleje
- 9 g agaru
- 1 ČL vanilky
- šťáva z cca ½ citronu (méně nebo více – podle kyselosti ovoce)
Poznámka
Namočené kešu lze nahradit dužninou z mladého kokosu v množství 250 ml, kterou takto můžeme zpracovat.
Postup přípravy
- Kokosový tuk opatrně rozehřejeme v hrnci.
- Do mixéru dáme ovoce, javorový sirup, šťávu z citronu, namočené a slité kešu, kokosový tuk a mixujeme na hladkou hmotu.
- V kokosovém mléce povaříme agar a po jeho rozpuštění vlijeme agarovou hmotu do mixéru.
- Opět promixujeme do hladka.
- Ochutíme vanilkou, případně přidáme citronovou šťávu, bylo-li ovoce hodně sladké.
- Vzniklý krém nalijeme na upečený korpus.
- Dáme vychladit do lednice alespoň na 5 hodin.
Poznámka: Pokud používáme mražené ovoce, kokosový tuk přidáme společně s povařeným agarem. Jinak by nám na tom mraženém ovoci opět zatuhl.
U receptů z lososa doporučuji používat pouze ty z divokého chovu. Volně žijící losos má jednu z nejvyšších koncentrací omega-3 mastných kyselin. Zároveň poměr omega-6 mastných kyselin a omega-3 mastných kyselin v divokém lososu je 2 : 1, což je ideální z hlediska lipidového profilu, LDL a HDL. U lososa z farmového zdroje výrazně převažují omega-6 mastné kyseliny, které v nadbytku způsobují civilizační choroby.
Pro vegetariány / vegany, ale i pro populaci konzumující maso jsou dále kvalitními zdroji kyseliny alfa linolenové (ALA):
- chia semínka,
- lněná semínka,
- konopná semínka.
Ale i zde musíme dávat pozor na zdroj, aby námi vybrané potraviny nebyly ošetřeny pesticidy nebo jinými postřiky.
Karbanátky z divokého lososa
Suroviny na 4 karbanátky o váze 140 g/ks
- 350 g lososa z divokého chovu (čistá váha bez kostí a kůže)
- 100 g mrkve
- 60 g jarní cibulky
- 25 g kukuřičné strouhanky
- 1 vejce z domácího chovu
- 1 ČL soli
- ½ ČL směsi koření – saturejka, dobromysl, tymián
- hrst čerstvé petrželové natě
Postup přípravy
- Lososa zbavíme kostí a kůže a pokrájíme na menší kousky.
- Vložíme ho do mixéru, přidáme vejce a mixujeme na hladkou hmotu.
- Obsah mixéru přendáme do mísy.
- Mrkev najemno nastrouháme, cibulky nakrájíme najemno.
- K rozmixovanému lososu přidáme koření, strouhanku, mrkev, jarní cibulku, pokrájenou petrželovou nať a sůl.
- Vše promícháme a tvarujeme karbanátky, které buď pečeme v troubě nebo na grilu nebo smažíme na pánvi.
Podáváme
- jako burgry s žitným kváskovým chlebem s kešu krémem a zeleninou (mrkev, okurka, rukola, pak choi, řepa, klíčky) – viz foto
- se zeleninovým salátem a kešu krémem s křenem
- s kváskovým žitným pečivem
- s restovanou zeleninou, pickles a rýží nebo brambory a kešu krémem s křenem
Tip
- Budete-li připravovat karbanátky z dvojnásobné dávky, mixujte lososa s vajíčky postupně, ať nezničíte mixér.
Kešu krém s křenem se dá připravit týden předem a používat ho lze buď do karbanátků, do salátů, ale i jako dip k čerstvě nakrájené zelenině nebo na dochucení krémových polévek – z pečených paprik, z červené řepy, karotkový krém. Jeho pikantnost ovlivníme množstvím přidaného křenu. Uchováváme ho v lednici, kde vydrží maximálně jeden týden.
Kešu krém s křenem
Suroviny na 300 g
- 150 ml kokosového mléka
- 70 g kešu
- 30 ml čerstvé citronové šťávy
- 25 g rýžového sirupu
- 20 g kokosového oleje
- 6–10 g strouhaného křenu
- 1 ČL sušené cibule
- ½–1 ČL černé soli Kala namak
Postup přípravy
- Kešu namočíme alespoň na dvě hodiny do kokosového mléka.
- Všechny suroviny kromě strouhaného křenu umixujeme na hladký krém ve stolním mixéru.
- Vmícháme strouhaný křen a dáme vychladit do lednice alespoň na 4 hodiny.
- Doporučuji udělat krém minimálně den předem.
Servírujeme
- jako dip s čerstvou zeleninou pokrájenou na proužky (viz foto)
- s karbanátky z lososa
- s pečenou paprikovo-rajčatovou polévkou s koriandrem (viz recept) a dalšími krémovými polévkami