Letní inspirace Míšy Sedláčkové

Dort z kešu a drobného ovoce

Suroviny na formu o průměru 20 cm:
Korpus

  • 160 g datlového pyré
  • 80 g ječné mouky
  • 30 g strouhaného kokosu najemno rozmixovaného
  • 4–5 PL vody
  • 3 PL olivového oleje
  • 1 PL kakaa
  • ½ ČL sody
  • špetka soli

Postup přípravy

  1. Vše promícháme.
  2. Těsto natřeme do dortové formy, kterou vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  3. Pečeme při 175 °C cca 15 minut v předem vyhřáté troubě. Doba pečení záleží na vaší troubě.
  4. Necháme vychladnout.

 Suroviny na přípravu datlového pyré

  • 90 g vypeckovaných datlí
  • 70 g vody

Postup přípravy

  1. Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
  2. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
  3. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Ovocný krém

Suroviny

  • 350 g drobného bobulového ovoce – maliny, borůvky, jahody
  • 250 ml kešu ořechů namočených přes noc ve vodě (nebo alespoň 5 hodin)
  • 200 ml kokosového mléka
  • 120 ml javorového sirupu
  • 60 ml rozpuštěného kokosového oleje
  • 9 g agaru
  • 1 ČL vanilky
  • šťáva z cca ½ citronu (méně nebo více – podle kyselosti ovoce)

Poznámka
Namočené kešu lze nahradit dužninou z mladého kokosu v množství 250 ml, kterou takto můžeme zpracovat.

Postup přípravy

  1. Kokosový tuk opatrně rozehřejeme v hrnci.
  2. Do mixéru dáme ovoce, javorový sirup, šťávu z citronu, namočené a slité kešu, kokosový tuk a mixujeme na hladkou hmotu.
  3. V kokosovém mléce povaříme agar a po jeho rozpuštění vlijeme agarovou hmotu do mixéru.
  4. Opět promixujeme do hladka.
  5. Ochutíme vanilkou, případně přidáme citronovou šťávu, bylo-li ovoce hodně sladké.
  6. Vzniklý krém nalijeme na upečený korpus.
  7. Dáme vychladit do lednice alespoň na 5 hodin.

Poznámka: Pokud používáme mražené ovoce, kokosový tuk přidáme společně s povařeným agarem. Jinak by nám na tom mraženém ovoci opět zatuhl.

U receptů z lososa doporučuji používat pouze ty z divokého chovu. Volně žijící losos má jednu z nejvyšších koncentrací omega-3 mastných kyselin. Zároveň poměr omega-6 mastných kyselin a omega-3 mastných kyselin v divokém lososu je 2 : 1, což je ideální z hlediska lipidového profilu, LDL a HDL. U lososa z farmového zdroje výrazně převažují omega-6 mastné kyseliny, které v nadbytku způsobují civilizační choroby.

Pro vegetariány / vegany, ale i pro populaci konzumující maso jsou dále kvalitními zdroji kyseliny alfa linolenové (ALA):

  • chia semínka,
  • lněná semínka,
  • konopná semínka.

Ale i zde musíme dávat pozor na zdroj, aby námi vybrané potraviny nebyly ošetřeny pesticidy nebo jinými postřiky.

 

Karbanátky z divokého lososa

Suroviny na 4 karbanátky o váze 140 g/ks

  • 350 g lososa z divokého chovu (čistá váha bez kostí a kůže)
  • 100 g mrkve
  • 60 g jarní cibulky
  • 25 g kukuřičné strouhanky
  • 1 vejce z domácího chovu
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL směsi koření – saturejka, dobromysl, tymián
  • hrst čerstvé petrželové natě 

Postup přípravy

  1. Lososa zbavíme kostí a kůže a pokrájíme na menší kousky.
  2. Vložíme ho do mixéru, přidáme vejce a mixujeme na hladkou hmotu.
  3. Obsah mixéru přendáme do mísy.
  4. Mrkev najemno nastrouháme, cibulky nakrájíme najemno.
  5. K rozmixovanému lososu přidáme koření, strouhanku, mrkev, jarní cibulku, pokrájenou petrželovou nať a sůl.
  6. Vše promícháme a tvarujeme karbanátky, které buď pečeme v troubě nebo na grilu nebo smažíme na pánvi. 

Podáváme

  • jako burgry s žitným kváskovým chlebem s kešu krémem a zeleninou (mrkev, okurka, rukola, pak choi, řepa, klíčky) – viz foto
  • se zeleninovým salátem a kešu krémem s křenem
  • s kváskovým žitným pečivem
  • s restovanou zeleninou, pickles a rýží nebo brambory a kešu krémem s křenem

Tip

  • Budete-li připravovat karbanátky z dvojnásobné dávky, mixujte lososa s vajíčky postupně, ať nezničíte mixér. 

Kešu krém s křenem se dá připravit týden předem a používat ho lze buď do karbanátků, do salátů, ale i jako dip k čerstvě nakrájené zelenině nebo na dochucení krémových polévek – z pečených paprik, z červené řepy, karotkový krém. Jeho pikantnost ovlivníme množstvím přidaného křenu. Uchováváme ho v lednici, kde vydrží maximálně jeden týden.

 

Kešu krém s křenem

Suroviny na 300 g

  • 150 ml kokosového mléka
  • 70 g kešu
  • 30 ml čerstvé citronové šťávy
  • 25 g rýžového sirupu
  • 20 g kokosového oleje
  • 6–10 g strouhaného křenu
  • 1 ČL sušené cibule
  • ½–1 ČL černé soli Kala namak 

Postup přípravy

  1. Kešu namočíme alespoň na dvě hodiny do kokosového mléka.
  2. Všechny suroviny kromě strouhaného křenu umixujeme na hladký krém ve stolním mixéru.
  3. Vmícháme strouhaný křen a dáme vychladit do lednice alespoň na 4 hodiny.
  4. Doporučuji udělat krém minimálně den předem.

Servírujeme

  • jako dip s čerstvou zeleninou pokrájenou na proužky (viz foto)
  • s karbanátky z lososa
  • s pečenou paprikovo-rajčatovou polévkou s koriandrem (viz recept) a dalšími krémovými polévkami