Grilovaný losos se salátem z červené řepy
Porce: 2 porce
Příprava: 30 min
Označení: Bezlepkové.
Ingredience
- 300 g filet lososa s kůží
- 2 uvařené kusy červené řepy
- 1 červený pomeranč
- 1/2 menší červené cibulky
- olivový olej
- 2 lžíce červeného vinného octa
- čerstvá petrželka
- ocet balsamico
- himálajská sůl
Postup
- Připravte a předehřejte gril.
- Nejprve si umíchejte řepový salát. Uvařenou řepu oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vložte do hlubší mísy. Červený pomeranč oloupejte, šťavnaté měsíčky také nakrájejte na malé kousky a přidejte k řepě. Poté přidejte nakrájenou cibulku, 2 lžíce olivového oleje, ocet a sůl. Vše dobře promíchejte a na závěr přihoďte hrst nasekané petrželky.
- Filet si přepulte na dva kusy, prsty vetřete zhruba jednu lžičku soli (nebojte se dát víc, maso sůl vtáhne), lehce pomažte olivovým olejem a poté vložte na gril kůží dolů. Nechte tři minuty, poté otočte a opět nechte grilovat zhruba tři minuty. Losos by měl mít zlatavou barvu a na bocích si ponechat růžový nádech.
- Filet servírujte na talíři z poloviny překrytý řepovým salátem.
Tofu Burger
Porce: 4 porce
Příprava: 20 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 400 g uzeného tofu nebo tofu natural
- dvě hrsti naklíčené řeřichy nebo vojtěšky
- 4 plátky kvalitního tučného sýra (např. gouda nebo čedar)
- 4 velké ředkvičky
- 4 celozrnné housky/bulky
- 4 lžičky medové hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce bílého octa
Postup
- Připravte a předehřejte gril.
- Na malé pánvičce smíchejte 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce oleje a lžíci octa. Lehce nahřejte, aby se cukr rozpustil. Dvě kostky tofu podélně rozkrojte, aby vám vznikly 4 plátky, které pak dejte na chvíli do marinády.
- Mezitím si připravte suroviny na burgery – rozkrojte si bulky, natrhejte si vyklíčené rostlinky, omyjte ředkvičky a pokrájejte je na plátky a připravte si sýr a hořčici.
- Tofu vyndejte z marinády, nechte lehce okapat a položte na gril. Grilujte z každé strany zhruba 3 minuty. Na tofu můžete na druhé 3 minuty přidat i plátek sýra – krásně se rozpustí.
- Když je tofu hotové, servírujte. Na spodní housku položte plátek tofu se sýrem, poté přidejte medovou hořčici, plátky ředkviček a řeřichu či vojtěšku. Celé lehce stlačte vrchní částí bulky. Můžete servírovat.
Grilovaný chřest s mandlovou gremolátou
Porce: 4 porce
Příprava: 30 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.
Ingredience
- 1 kg chřestu
- olivový olej
- 40 g loupaných mandlí
- dvě hrsti čerstvé petrželky
- 2 stroužky česneku
- šťáva z půlky citrónu a kůra z jednoho BIO citrónu
- trocha mletých chilli vloček
- himálajská sůl
Postup
- Připravte a předehřejte gril.
- Mandle lehce opražte na pánvi dozlatova (můžete si připravit i předem). Nechte vychladnout a poté pokrájejte nadrobno a vsypte do misky. Přidejte nasekanou petrželku, najemno nakrájený česnek, citrónovou šťávu a kůru a trochu chilli vloček. Na závěr přidejte 4 lžíce olivového oleje a důkladně vše promíchejte.
- Omyjte a očistěte chřest, důkladně ho potřete olivovým olejem a osolte. Takto připravený chřest vložte na gril, průběžně obracejte a grilujte zhruba 5–10 minut do zkřehnutí.
- Hotový chřest servírujte politý mandlovou gremolátou.
Gremoláta pochází z Itálie, konkrétně z Milána. Jedná se o „zálivku“, jejíž základ tvoří hrst nasekané čerstvé petrželky, trocha česneku, olivový olej a pár kapek citrónové šťávy.
Jak grilovat co nejzdravěji se dozvíte zde.