Recepty 21. 06. 2017 PDF Tisk

Letní grilování: losos, tofu-burger i chřest

Když grilovat, tak alespoň co nejzdravějším způsobem. Zde jsou 3 recepty, kterými se můžete inspirovat na vaší letní sezónu.

Letní grilování: losos, tofu-burger i chřest

Grilovaný losos se salátem z červené řepy

Porce: 2 porce

Příprava: 30 min

Označení: Bezlepkové.

Ingredience

  • 300 g filet lososa s kůží
  • 2 uvařené kusy červené řepy
  • 1 červený pomeranč
  • 1/2 menší červené cibulky
  • olivový olej
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • čerstvá petrželka
  • ocet balsamico
  • himálajská sůl

Postup

  1. Připravte a předehřejte gril.
  2. Nejprve si umíchejte řepový salát. Uvařenou řepu oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vložte do hlubší mísy. Červený pomeranč oloupejte, šťavnaté měsíčky také nakrájejte na malé kousky a přidejte k řepě. Poté přidejte nakrájenou cibulku, 2 lžíce olivového oleje, ocet a sůl. Vše dobře promíchejte a na závěr přihoďte hrst nasekané petrželky.
  3. Filet si přepulte na dva kusy, prsty vetřete zhruba jednu lžičku soli (nebojte se dát víc, maso sůl vtáhne), lehce pomažte olivovým olejem a poté vložte na gril kůží dolů. Nechte tři minuty, poté otočte a opět nechte grilovat zhruba tři minuty. Losos by měl mít zlatavou barvu a na bocích si ponechat růžový nádech.
  4. Filet servírujte na talíři z poloviny překrytý řepovým salátem.

 

Tofu Burger

Porce: 4 porce

Příprava: 20 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 400 g uzeného tofu nebo tofu natural
  • dvě hrsti naklíčené řeřichy nebo vojtěšky
  • 4 plátky kvalitního tučného sýra (např. gouda nebo čedar)
  • 4 velké ředkvičky
  • 4 celozrnné housky/bulky
  • 4 lžičky medové hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce bílého octa 

Postup

  1. Připravte a předehřejte gril.
  2. Na malé pánvičce smíchejte 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce oleje a lžíci octa. Lehce nahřejte, aby se cukr rozpustil. Dvě kostky tofu podélně rozkrojte, aby vám vznikly 4 plátky, které pak dejte na chvíli do marinády.
  3. Mezitím si připravte suroviny na burgery – rozkrojte si bulky, natrhejte si vyklíčené rostlinky, omyjte ředkvičky a pokrájejte je na plátky a připravte si sýr a hořčici.
  4. Tofu vyndejte z marinády, nechte lehce okapat a položte na gril. Grilujte z každé strany zhruba 3 minuty. Na tofu můžete na druhé 3 minuty přidat i plátek sýra – krásně se rozpustí.
  5. Když je tofu hotové, servírujte. Na spodní housku položte plátek tofu se sýrem, poté přidejte medovou hořčici, plátky ředkviček a řeřichu či vojtěšku. Celé lehce stlačte vrchní částí bulky. Můžete servírovat.

 

Grilovaný chřest s mandlovou gremolátou

Porce: 4 porce

Příprava: 30 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

Ingredience

  • 1 kg chřestu
  • olivový olej
  • 40 g loupaných mandlí
  • dvě hrsti čerstvé petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z půlky citrónu a kůra z jednoho BIO citrónu
  • trocha mletých chilli vloček
  • himálajská sůl

Postup

  1. Připravte a předehřejte gril.
  2. Mandle lehce opražte na pánvi dozlatova (můžete si připravit i předem). Nechte vychladnout a poté pokrájejte nadrobno a vsypte do misky. Přidejte nasekanou petrželku, najemno nakrájený česnek, citrónovou šťávu a kůru a trochu chilli vloček. Na závěr přidejte 4 lžíce olivového oleje a důkladně vše promíchejte.
  3. Omyjte a očistěte chřest, důkladně ho potřete olivovým olejem a osolte. Takto připravený chřest vložte na gril, průběžně obracejte a grilujte zhruba 5–10 minut do zkřehnutí.
  4. Hotový chřest servírujte politý mandlovou gremolátou.

 

Gremoláta pochází z Itálie, konkrétně z Milána. Jedná se o „zálivku“, jejíž základ tvoří hrst nasekané čerstvé petrželky, trocha česneku, olivový olej a pár kapek citrónové šťávy.

 

Jak grilovat co nejzdravěji se dozvíte zde.

 

Objednat předplatné