BLESKOVĚ
Recepty 19. 08. 2020 PDF Tisk

Letní bramborový salát s libečkovým pestem

Horké dny žádají lehké přílohy. Místo tradičního bramborového salátu s majonézou či jinou zatěžkávací zálivkou vyzkoušejte tento lehký, sezónní, který můžete libovolně kombinovat s různými pokrmy.

Letní bramborový salát s libečkovým pestem

Porce: 2
Doba přípravy: 75 min
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové 

Ingredience

  • 0,5 kg brambor (ideálně ze zahrádky nebo z trhu)
  • 1/2 červené cibule
  • čerstvá petrželka
  • 100 g okurky
  • čerstvý pepř 

na pesto

  • 3 hrsti libečku
  • 100 ml olivového oleje
  • špetka soli

Postup

  1. Vyberte půl kila menších brambor o přibližně stejné velikosti. Omyjte je a vařte je do měkka cca 22 minut. Poté je nechte půl hodiny vychladnout.
  2. Mezitím si připravte pesto. Ve vysoké nádobě pomocí ponorného mixéru rozmixujte do hladka omyté libečkové listy, špetku soli a olivový olej. Nádobu dejte na chvíli do ledničky.
  3. Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na plátky do mísy. Poté k nim přidejte na drobno pokrájenou cibulku a na kostičky pokrájenou omytou okurku. Celé lehce osolte a opepřete.
  4. Na závěr přidejte do brambor zhruba 2 lžíce pesta a hrst hladkolisté petrželky. Celé opatrně promíchejte a můžete podávat jako variabilní přílohu. Zbytek pesta uchovejte v uzavřené skleničce a zpracujte do několika dní.

Objednat předplatné