Porce: 20 ks
Doba přípravy: 80 min + 2 hod chlazení
Označení: vegetariánské, veganské
Ingredience
- 675 ml rostlinného mléka
- 100 g karobové čokolády
- 2 lžičky jablečného octa
- 200 g rýžového sirupu
- 150 g slunečnicového oleje
- 1 lžíce lněného semínka
- 400 g hladké pšeničné mouky
- 65 g celozrnné pšeničné mouky
- 75 g karobového prášku
- 3 lžičky prášku do pečiva
Na karobovou polevu
- 3 lžíce kukuřičné mouky
- 550 ml rostlinného mléka
- 170 g javorového sirupu
- 180 g karobového prášku
- 1 lžička agarového prášku nebo 2 lžičky agarových vloček
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Do kastrůlku si nalijte 250 ml mléka a zahřejte pod bod varu. Přidejte rozlámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Zbytek mléka smíchejte s jablečným octem a nechte stranou.
- Když je čokoláda v mléce rozpuštěná, přidejte mléko s octem, rýžový sirup, olej a lněné semínko. Promíchejte a stáhněte z tepla.
- V misce smíchejte mouku, karobový prášek a prášek do pečiva a celé postupně přisypávejte k mokré směsi. Vše dobře promíchejte.
- Hmotu rovnoměrně rozprostřete na dno zapékací mísy vyložené pečicím papírem a pečte 30 min. Poté nechte vychladnout a dejte do lednice.
- Mezitím si připravte polevu. Smíchejte kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vody. Do kastrůlku dejte mléko, sirup, karobový prášek a agar. Přiveďte k varu, snižte teplotu a chvíli míchejte. Poté pomalu přimíchejte kukuřičnou směs, přiveďte k varu a poté odstavte.
- Hotovou polevou přelijte vychlazené těsto a opět dejte na chvíli vychladit do lednice.
- Nahřátým nožem nakrájejte kostky a před podáváním je lehce posypte karobovým práškem
TIP
Chcete se o karobu dozvědět více? Přečtěte si náš článek Kakao nebo karob: čím se liší?
- autorka: Tina Schmidtová
- @tinajedoma
- foto: Shutterstock.com