Recepty 13. 01. 2021 PDF Tisk

Karobové kostky

Chuť karobu je velmi podobná čokoládě, karob ale neobsahuje kofein, theobromin a ani puriny a má navíc nižší obsahu tuků. Karobová čokoláda představuje vhodnou náhražku čokolády pro osoby, které mají vysoké hladiny kyseliny močové nebo by neměli konzumovat kofein.

Karobové kostky

Porce: 20 ks
Doba přípravy: 80 min + 2 hod chlazení
Označení: vegetariánské, veganské 

Ingredience

  • 675 ml rostlinného mléka
  • 100 g karobové čokolády
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 200 g rýžového sirupu
  • 150 g slunečnicového oleje
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 400 g hladké pšeničné mouky
  • 65 g celozrnné pšeničné mouky
  • 75 g karobového prášku
  • 3 lžičky prášku do pečiva

Na karobovou polevu

  • 3 lžíce kukuřičné mouky
  • 550 ml rostlinného mléka
  • 170 g javorového sirupu
  • 180 g karobového prášku
  • 1 lžička agarového prášku nebo 2 lžičky agarových vloček

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Do kastrůlku si nalijte 250 ml mléka a zahřejte pod bod varu. Přidejte rozlámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Zbytek mléka smíchejte s jablečným octem a nechte stranou.
  2. Když je čokoláda v mléce rozpuštěná, přidejte mléko s octem, rýžový sirup, olej a lněné semínko. Promíchejte a stáhněte z tepla.
  3. V misce smíchejte mouku, karobový prášek a prášek do pečiva a celé postupně přisypávejte k mokré směsi. Vše dobře promíchejte.
  4. Hmotu rovnoměrně rozprostřete na dno zapékací mísy vyložené pečicím papírem a pečte 30 min. Poté nechte vychladnout a dejte do lednice.
  5. Mezitím si připravte polevu. Smíchejte kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vody. Do kastrůlku dejte mléko, sirup, karobový prášek a agar. Přiveďte k varu, snižte teplotu a chvíli míchejte. Poté pomalu přimíchejte kukuřičnou směs, přiveďte k varu a poté odstavte.
  6. Hotovou polevou přelijte vychlazené těsto a opět dejte na chvíli vychladit do lednice.
  7. Nahřátým nožem nakrájejte kostky a před podáváním je lehce posypte karobovým práškem

TIP
Chcete se o karobu dozvědět více? Přečtěte si náš článek Kakao nebo karob: čím se liší?

  • autorka: Tina Schmidtová
  • @tinajedoma
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné