Recepty 22. 01. 2020 PDF Tisk

Guláš z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná superpotravina, která má antivirové, antibakteriální a protirakovinné účinky, čehož se hojně využívá v tradičním léčitelství již po staletí. Je bohatá na betaglukany, stimulanty přirozené imunity, vitamíny i minerály. Pokud máte rádi houby, jistě byste ji do svého jídelníčku měli zařadit.

Guláš z hlívy ústřičné

Porce: 2

Doba přípravy: 40 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

Ingredience

  • 3 větší brambory
  • 200 g čerstvé hlívy ústřičné
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 vrchovatá lžíce gulášového koření (bez glutamátu)
  • krajíček chleba
  • řepkový olej
  • 2 menší cibule
  • 1 lžička umeocta
  • sůl na dochucení

Postup

  1. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostičky. V hrnci na oleji osmahněte pokrájenou cibuli a poté přidejte i pokrájenou hlívu a brambory. Restujte zhruba 3 min, přidejte koření a vše důkladně promíchejte.
  2. Do hrnce přilijte půl litru zeleninového vývaru, rajský protlak, prolisovaný česnek a duste na mírném plameni do změknutí zhruba 25 min. V případě potřeby dolejte trochu vody.
  3. Když je guláš zredukovaný přidejte rozdrobenou střídku chleba pro zahuštění. Dochuťte lžičkou umeocta, který guláši dodá mírně nakyslou příchuť. Ještě krátce povařte a podle chuti dosolte.
  4. Podávejte samotné, s pečivem nebo s rýží.